Nőtt a császármetszések száma

Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett a hazai kórházakban a császármetszések aránya, a növekedést a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyelőre még nem elemezte. Közben a császármetszésműtétek elvégzésére vonatkozó új protokoll, amely a szülészeti és az újszülöttellátásra is vonatkozik, tervezés alatt van.

Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett a hazai kórházakban a császármetszések aránya, tíz év alatt pedig 9 százalékos az emelkedés. Tavaly a szülések 42,3 százaléka végződött császármetszéssel, ez 83 750 szülésből 35 431 eset - írja a Vg.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva.

A legkevesebb császármetszés 2019-ben a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban történt: itt a szülések 23 százaléka végződött hasi műtéttel. A NEAK adatai szerint tavaly a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben a szülések 57 százaléka végződött császárral, a fővárosban a Szent János Kórházban, a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem kórházában is több volt a császáros, mint a hüvelyi úton történő szülés.

Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett itthon a császármetszések aránya
Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett itthon a császármetszések aránya

Új szakmai szabályrendszer

A császármetszésműtétek elvégzésére vonatkozó új protokoll jelenleg is tervezés alatt van. Az új szakmai szabályrendszerben - amely a szülészeti és az újszülöttellátásra is vonatkozik - a bababarát, családbarát ellátás szempontjai érvényesülnek, és figyelembe veszik az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb ajánlásait is.

Kincses Gyula, a MOK elnöke azt nyilatkozta, egyelőre nem elemezték a császármetszések számának 1 százalékos emelkedését, de általában a protokollszerűen szabályozott működés mellett vannak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő