Nincs hűtés a kórházakban

HáziPatika

A műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés.

Sok kórházban probléma a klimatizálás - derült ki a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökének gyors felméréséből, amelyet Gulyás Gergely kancellária miniszter biztatására készítettek - számol be a nepszava.hu. A szervezet valamennyi intézményében rákérdezett: jelent-e gondot a mesterséges hűtés hiánya.

A magyar egészségügy legnagyobb rákfenéje - korábbi cikkünkért kattintson!

A lap kérdésére a kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea elmondta, hogy a 108 kórházból mintegy 46 válaszolt. Ficzere szerint  - a nyárra való tekintettel  - ez az arány nem is olyan rossz. A válaszokból kiderült, hogy az intézmények 67 százalékának a központi műtője klímás, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött. A betegszobáknak viszont már csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka. 

Az intézmények felének nincs pénze a karbantartásra
Az intézmények felének nincs pénze a karbantartásra. Fotó: iStock

De a válaszokból az is kitűnik, hogy nem csak a klíma hiánya a gond, hanem az is, hogy a meglévők kétharmada elavult készülék, az intézmények felének pedig nincs pénze a karbantartásra. Ficzere Andrea azt is elmondta: a válaszadók között volt olyan kórház is, ahol csak akkor lehetne beépíteni ilyen készüléket, ha az elektromos hálózatot is bővítik, cserélik. A Kórházszövetség elnöke szerint egyébként a kórházak hűtése nem csak a betegek, és a dolgozók kényelmét szolgálja, hanem a betegbiztonság fontos tényezője, mert amikor több mint 30 fok van egy egészségügyi intézményben jelentősen megnő afertőzésveszélye is.


A lap azt írja, hogy az adatokból a kórházszövetség elnöksége összesítést készített Gulyás Gergely kancellária miniszternek is, annak reményében, hogy a Miniszterelnökségen költségszámítás készül majd a kórházak klíma-problémájának megoldására. Ficzere szerint ha idén már nem is, de jövő nyárra megoldódhat az intézmények hűtési gondja.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső