Nincs hűtés a kórházakban

HáziPatika

A műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés.

Sok kórházban probléma a klimatizálás - derült ki a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökének gyors felméréséből, amelyet Gulyás Gergely kancellária miniszter biztatására készítettek - számol be a nepszava.hu. A szervezet valamennyi intézményében rákérdezett: jelent-e gondot a mesterséges hűtés hiánya.

A magyar egészségügy legnagyobb rákfenéje - korábbi cikkünkért kattintson!

A lap kérdésére a kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea elmondta, hogy a 108 kórházból mintegy 46 válaszolt. Ficzere szerint  - a nyárra való tekintettel  - ez az arány nem is olyan rossz. A válaszokból kiderült, hogy az intézmények 67 százalékának a központi műtője klímás, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött. A betegszobáknak viszont már csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka. 

Az intézmények felének nincs pénze a karbantartásra
Az intézmények felének nincs pénze a karbantartásra. Fotó: iStock

De a válaszokból az is kitűnik, hogy nem csak a klíma hiánya a gond, hanem az is, hogy a meglévők kétharmada elavult készülék, az intézmények felének pedig nincs pénze a karbantartásra. Ficzere Andrea azt is elmondta: a válaszadók között volt olyan kórház is, ahol csak akkor lehetne beépíteni ilyen készüléket, ha az elektromos hálózatot is bővítik, cserélik. A Kórházszövetség elnöke szerint egyébként a kórházak hűtése nem csak a betegek, és a dolgozók kényelmét szolgálja, hanem a betegbiztonság fontos tényezője, mert amikor több mint 30 fok van egy egészségügyi intézményben jelentősen megnő afertőzésveszélye is.


A lap azt írja, hogy az adatokból a kórházszövetség elnöksége összesítést készített Gulyás Gergely kancellária miniszternek is, annak reményében, hogy a Miniszterelnökségen költségszámítás készül majd a kórházak klíma-problémájának megoldására. Ficzere szerint ha idén már nem is, de jövő nyárra megoldódhat az intézmények hűtési gondja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső