Nincs egyetértés a hálapénz ügyében

Először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában - mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legújabb javaslatára reagálva.

Ahogy már korábban megírtuk, a hálapénz adásának és elfogadásának törvényi tiltását tartaná helyesnek a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Az Emmi álláspontja szerint azonban az orvostársadalomnak kellene eldöntenie, hogy pontosan mivel járna a hálapénz kriminalizálása.

Nincs egyetértés

A MOK úgy fogalmazott javaslatában, hogy a hálapénzt a beteg és az orvos számára is kriminalizálni kell, de nem fejtették ki, hogy mit értenek ezalatt. Nem mindegy ugyanis, hogy pénzbírsággal vagy börtönnel büntenik-e a paraszolvenciát - mondta az államtitkár. A minisztérium csak akkor tárgyal a javaslatról, ha az orvostársadalomban van egy világosan megfogalmazott, széles egyetértéssel támogatott vélemény a témában - tette hozzá.
hálapénz, paraszolvencia, bűncselekmény, orvosok, egészségügyi dolgozók, béremelés
Először az orvosoknak kell megegyezniük a hálapénz ügyében. Fotó: iStock
A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke, Cser Ágnes például azt nyiltkozta ezzel kapcsolatban, hogy az orvosokra nézve etikátlan és igazságtalan az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslata. Ő úgy véli, méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése. 

Mi lesz a bérekkel?

A HáziPatika.com-on már arról is írtunk, hogy a MOK jelentős, egylépcsős béremelést javasol az orvosoknak. A szervezet szerint ez csökkentené az orvosok elvándorlását és ezzel párhuzamosan a hálapénz rendszerét is okafogyottá tenné. Horváth Ildikó a javaslattal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a MOK is becsatlakozhat a béremelési egyeztetésekbe.

"A hálapénz nem más, mint védelmi pénz" - olvassa el korábbi cikkünket!

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) erről úgy nyilatkozott, hogy szükségesnek tartják és támogatják azt, hogy mielőbb megállapodás szülessen a kormány és a szakmai érdekképviseletek között az egészségügyi ágazatban dolgozó munkavállalók bérfelzárkóztatási programjának folytatásáról. Az MKSZ elnöksége ugyanakkor felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy az érdekérvényesítés során tartózkodjanak minden olyan eszköztől, amely a betegellátás biztonságát veszélyeztetheti.
Az MSZ EDDSZ a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás mellett van. Fontos azonban, hogy az orvosi és szakdolgozói bérfejlesztés arányaiban ne térjen el egymástól, mert az bérfeszültséghez vezetne - emelte ki Cser Ágnes.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső