Nem tudják átalakítani az egészségügyet

HáziPatika

Az egészségügyi reform várat magára: egyelőre a kormányzati körökben sincsen konszenzus arról, hogyan lehetne átalakítani az ellátást.

Továbbra sincs kormányzati konszenzus arról, hogy miként kellene átalakítani az egészségügyet. A közelmúltban ugyan három egészségügyi reformprogramot is kidolgoztak, Kásler Miklós mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői és a Pénzügyminisztérium (PM) is reformértékű javaslatokkal állt elő. Úgy tűnik azonban, hogy egyik tervből sem lesz semmi - írja a Népszava.

Három terv is született

A lap szerint Káslernek február végéig kellett összeállítania a lakosság egészségi mutatóit is garantáltan javító csomagot. Ebből készült azután az a komplex, szinte a teljes ellátórendszert érintő javaslata, amelybe "belecsomagolták" a 2015 óta zajló Egészséges Budapest Programot és a Semmelweis Egyetem fejlesztési terveit is. Ezt kiegészítették a miniszter 2022-ig tekintő terveivel, amelyek az általa gyakran emlegetett öt nagy népbetegség kezelését is érintenék. A Népszava becslései szerint mindez 1000-1500 milliárd forintot igényelne a következő négy évben, a tárca szerint azonban a cikkben leírtak nem felelnek meg a valóságnak. Részleteket viszont ők sem közöltek a program tartalmáról és helyzetéről.

Nincs konszenzus az egészségügy átalakítását illetően (Fotó: 123rf)
Nincs konszenzus az egészségügy átalakítását illetően (Fotó: 123rf)

Megjelent időközben az MNB 330 pontos versenyképesség javítási programja is, melynek tizede az egészségügyről szól.  Ebben egyebek mellett a betegek együttműködésétől tennék függővé a térítéseket, erősítenék a központi szakmai és pénzügyi ellenőrzést, megadóztatnák a gyógyszerhirdetéseket, és javasolják a gyógyszer-nagykereskedelem stratégiai iparággá minősítését. Ugyanennek a szakmai körnek már tavaly is volt egy hasonló, 180 pontos javaslatcsomagja, amely viszont semmilyen gyakorlati következménnyel nem járt. A lapnak nyilatkozó szakértők a 330 pontos csomag megvalósulását sem látják reálisnak.

Harmadiknak pedig a Pénzügyminisztérium versenyképességi javaslatcsomagja került elő, amely szintén igen fontos indítványokat tett az ágazatot illetően. A PM öt pontba szedte saját jobbító javaslatait, amelyben a többihez hasonlóan az alapellátás fejlesztése, a csoportpraxisok működtetése mellett voksolnak. Távdiagnosztikai rendszer kiépítésével gyorsítanák az ellátást, csökkentenék a kórházi ágyak számát, és olyan kezelések támogatását preferálják, amelyek a lehető legrövidebb idő alatt gyógyítják meg a beteget. 


Mihályi Péter egészségügyi reform-közgazdász szerint az, hogy hirtelen három különböző program is megjelent, jelzi, hogy nincs kormányzati konszenzus arról, hogy mik legyenek a prioritások. Mivel azonban a versenyképességre nincsen jelentősebb hatása az egészségügy helyzetének, az Orbán-kormány sem kíván kiemelten foglalkozni az egészségügy átalakításával.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső