+13° - +25°
Nincs front

Nem szeretik, de elfogadják a hálapénzt

HáziPatika

A magyar orvosok 42 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát - írta meg a Világgazdaság a KSH friss felmérése alapján. Nem meglepő módon a magas fizetésért és a jobb munkakörülményekért hagynák el az országot.

A magyar orvosok 42 százaléka külföldre menne dolgozni

A tényt, hogy a magyar orvosok 42 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát, a lap szerint úgy kell értelmezni, miszerint "tévhit, hogy majdnem minden magyar orvos külföldön akar dolgozni".

Sorra mondanak fel az egészségügyben

2018. szeptember 3-án számoltunk be róla, hogy a munkahelyén tapasztalható körülmények miatt nem tud tovább felelősséget vállalni saját és az ott dolgozók munkájáért, ezért szeptember elsejével visszaadja megbízását egy vidéki kórház sürgősségi betegellátó-osztályának (SBO) főnővére. Augusztus 31-én felmondott a Honvédkórház sürgősségi betegellátó központjának osztályvezető főorvosa, Zacher Gábor is. A toxikológus azzal indokolta döntését, hogy az évek során az intézményben kialakult személyügyi és tárgyi krízis már a munkavégzést is veszélyezteti, márpedig ez egyben a beteg számára is veszélyeztető. "Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni" - árulta el Zacher Gábor.

A magyar orvosok fele külföldre mehet, orvoshiány orvoselvándorlás orvosvándorlás betegellátás Honvédkórház Zacher Gábor
A magyar orvosok közel fele külföldre mehet

Nemcsak külföldi munkát, hanem kitelepedést is terveznek

Persze, így is kimondottan magas szám, hogy 14 százalék nemcsak külföldi munkát, hanem teljes kitelepedést is tervez, további 7 százalék pedig öt évnél is hosszabb időt dolgozna más országban. 11 százalék 2-5 év közti időt töltene külföldi munkával, 10 százalék pedig legfeljebb két évet. További 6 százalék dolgozott már külföldön, de hazajött.

A legfontosabb motiváló erő a jobb munkakörülmény, valamint a magasabb fizetés, egy 7-es skálán ezeknek a jelentősége 6,3, illetve 6,2 pontot ért el.


Az orvosokat megkérdezték a hálapénzről is

39 százalékuk azt mondta, hogy soha nem fogad el ilyet, további 39 százalék pedig tiltakozik a hálapénz ellen, "ám néha rajtuk marad". Az orvosok tizede azt válaszolta, hogy "nem szereti a hálapénzt, de el kell fogadnia".

Hamarosan megbénulhat a Honvédkórház

Egy kiszivárgott belső levélből az derült ki, hogy hamarosan működésképtelenné válhat a Honvédkórház sürgősségi centruma. Ezután nyilvánosságra került az e havi orvosbeosztás is, amely szerint már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra. A részletekről a linkekre kattintva olvashat bővebben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső