Nem lesznek kancellárok az egészségügyben

Az egészségügyben egyelőre nem vezetik be az úgynevezett kancellári rendszert. A területért felelős államtitkár hétfőn újságírók előtt azt mondta, az erről szóló döntést elhalasztják 2018 áprilisa utánra.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: "a kancellári rendszerről az új kormány dönt majd". Hozzátette: a kancellári rendszer kialakulásáig az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) fogják megerősíteni, amire négymilliárd forintot fordítanak.

Az államtitkár elmondta, a kancellári rendszer elhalasztását kudarcnak éli meg, azonban az egészségügyi rendszer működésében nem okoz komoly változást a halasztás. Véleménye szerint, ha nem lesz kancellári rendszer, akkor az ellátási párhuzamosságokat más módon kell csökkenteni az ágazatban, amihez valószínűleg pluszforrásokat kap majd a tárca.

Egyre több a kórházak adóssága

A háttérbeszélgetésen szó volt a kórházi adósságról is, amelynek mértéke szeptember 30-ai állás szerint 60 milliárd forint, ebből a 30 napon túli lejárt tartozás 45,3 milliárd forint. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az adósság egyre kisebb mértékben emelkedik az utóbbi években, a korábbi havi ötmilliárdhoz képest mára az emelkedés mértéke hárommilliárd forint alatt van.

Egyelőre még nem vezetik be a kancellári rendszert az egészségügyben
Egyelőre még nem vezetik be a kancellári rendszert az egészségügyben

Konszolidációra szükség lesz - hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán, hozzátéve, ennek mikéntje még egyeztetés alatt van.

Megtartja alapvető feladatait az OEP

Ladányi Márta helyettes államtitkár a háttérintézmények és azon belül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ( OEP ) átalakításáról elmondta, az úgynevezett alapkezelési feladatai megmaradnak pénztárnak, vagyis az egészségügyi ellátás finanszírozása vagy például a méltányossági kérelmek elbírálása. A természetbeni, pénzbeli ellátások kifizetése az államkincstárhoz, a többi - javarészt gazdálkodási, működtetési - feladat pedig az egészségügyi államtitkársághoz kerül.

A kormány idén májusban döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átalakításáról. A változást a bürokráciacsökkentés tette indokolttá.

Arra a kérdésre, hogy az OEP átalakítása hány munkavállalót érint, Ónodi-Szűcs Zoltán nem nyilatkozott. Mindössze annyit mondott, hogy a bértömeg 20 százalékkal csökken.

Kampánytéma lesz az egészségügy

Az egészségügyért felelős államtitkár közölte, az elmúlt időszak sikereként lehet elkönyvelni, hogy a jövő évi költségvetésben 170 milliárd forinttal jut több az ágazatra, és ezen felül 40 milliárd forint a budapesti ellátás újraszervezésére.

További sikerként értékelte az egészségügyben megkezdett és az elkövetkező években folytatódó béremelési programot, és azt, hogy megkezdődött az emelt szintű szociális ápolás kérdésének rendezése is.

Ónodi-Szűcs Zoltán biztos abban, hogy az egészségügy kampánytéma lesz a választások közeledtével.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)