Nem javul az ellátás a sürgősségi osztályokon

HáziPatika

Az új, egységes sürgősségi ellátórendszer eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a sürgősségi osztályok változatlanul nehezen küzdenek meg a betegáradattal.

A sürgősségi ellátás gyökeres átalakítását jelentette be december elején Kásler Miklós, az  Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A szaktárca vezetője január elsejei határidővel újfajta működésre utasította a sürgősségi ellátást végzőket, ennek személyi és informatikai feltételeit azonban nem sikerült megteremteni. A Népszava információi szerint a betegszám azóta csak tovább nőtt, az orvosok és ápolók pedig még frusztráltabbak.

Így változik meg a sürgősségi ellátás

Mintegy 630 millió forint többlettámogatással alakítanák át a sürgősségi betegellátást. Tervek szerint osztályozni fogják a beérkező betegeket, akiknek már öt-tíz percen belül tudniuk kell, mikor látják el őket. Ennek részleteiről az alábbi cikkünkben írtunk!

Gyorsabb és szakszerűbb ellátást ígértek

A gyorsabb ellátást elrendelő jogszabály értelmében a sürgősségire mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az osztályozáson. Ez alapján sorba állítják őket, hogy a legrosszabb állapotú beteg kaphasson elsőként kezelést. Az osztályozást úgynevezett triázs szakemberek - akik speciálisan képzett, diplomás ápolók - végeznék, ők döntenének arról, hogy kinek mikor milyen ellátást kell kapnia. A kevésbé sürgős, illetve halasztható kategóriába sorolt betegeket az úgynevezett "akut alapellátási egységhez" kell átirányítani, ahol egy mentőtiszt vagy szintén egy diplomás nővér látja el.

Nem csökken a várakozási idő a sürgősségi osztályokon
Nem csökken a várakozási idő a sürgősségi osztályokon

Az év vége előtt tíz nappal megjelent jogszabály nemcsak a beteg fogadási körülményeit, de az adatrögzítést is szigorította. Az eddigieknél jóval részletesebb információkat kell gyűjteni a páciensekről, elektronikusan rögzíteni kellene többek között azt is, hogy mikor érkezett, ki látta, vagy milyen diagnosztikai vizsgálat történt. Az ehhez szükséges informatikai program azonban nem hogy nem működik, de még csak el sem készült, emiatt a beteg adatait kézzel írják az orvosok. Emiatt az is nehezen ellenőrizhető, hogy valóban öt percen belül elvégezték-e az alapvető vizsgálatokat.

Több orvos kellene, nem új jogszabály

A lap szerint ugyan a sürgősségi centrumok a jogszabályoknak megfelelően kijelölték az Akut Alapellátási Egységek helyiségét, működik a triázs, és a betegtájékoztató munkatárs is dolgozik, pozitív változás mégsem érezhető. A várakozási idő nem rövidült, sőt az ünnepek alatt ugyanannyi orvosra jóval több beteg jutott.


A megkérdezett főigazgatók szerint az ellátás gyorsításhoz a jogszabály helyett elsősorban több orvosra, triázs nővérre lenne szükség. Nincs azonban több hozzáértő szakember a piacon, és ha lenne is, a rendelet megjelenése óta eltelt néhány hét az álláspályázatok kiírására sem lett volna elég. Hogy az új előírásoknak megfelelhessenek, más osztályokról hívtak a többletfeladatokra helyettesítőket, a feladatot ellátók pedig oda rohannak, ahol éppen szükség van rájuk. Mindez csak további terheket ró az amúgy is túlhajszolt egészségügyi dolgozókra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső