Nem javul az egészségügyi ellátás

HáziPatika

Alig hat százalékkal szán többet a kormány jövőre az egészségügy működtetésére.

Jövőre sem lesz áttörés

A jövő évi költségvetés sem hoz áttörést az egészségügyben a Népszava.hu információja szerint, hiszen egyelőre mindössze 150 milliárd forintos többletet terveztek az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi költségvetésébe, míg az Egészséges Budapest Program folytatására, tehát a fejlesztésekre további 60 milliárdot adnának. A lap szerint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének népegészségügyi programjára egyelőre nincs dedikált többletforrás, erre ugyanakkora keret jutna, mint amennyit idén is elkölthetnek.

Jövőre sem javul érezhetően az egészségügyi ellátás
A jövő évi költségvetés sem hozhat áttörést. Fotó: 123rf

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő idén mintegy 2443,3 milliárdból gazdálkodhatott, ezért a jövő évi 150 milliárdos többletből feltehetőleg túl sok mindenre - egyebek mellett a kórházak és szakrendelők finanszírozásának emelésére - sem futja. A 150 milliárdos pluszból 40 milliárd jut majd a természetbeni orvosi ellátásokra, melynek évente másfélszerese szokott lenni csak a kórházi eladósodás.

80 milliárd az ellátásban dolgozóknak

A gyógyszerkassza további 31 milliárddal nőhet, céltartalékként pedig mindösszesen 80 milliárdot különítettek el az orvosoknak, az ápolóknak, a védőnőknek és a műszaki gazdasági területen dolgozóknak, a már többször is kilátásba helyezett béremelésre. Hogy ebből melyik szakmacsoportnak mennyi jut majd, egyelőre túl sokat nem tudni, de a szakdolgozók idei 8, és a jövőre tervezett 14 százalékos többletéhez mintegy 28-30 milliárd forintra lenne szükség.

A kormány 2015 óta ígéri a "szuperkórházakak" létrehozását, melyekkel megújítanák a fővárosi egészségügyi ellátórendszert, és melyekre mintegy 700 milliárdos költséget terveztek - azonban ennek az összegnek még csak nyoma sincs a kormánydöntésekben. 


60 milliárd fejlesztésre

A tárca fejlesztésekről szóló fejezetét jövőre 60 milliárd forinttal növelték meg, és nagyjából ennyi pénzt terveznek elkölteni idén is az Egészséges Budapest Programhoz (EBP) kötődő feladatokra, eszközbeszerzésekre is. Az utóbbiak közbeszerzése egyébként teljesen leállt alig néhány napja, miután a programot addig irányító Cserháti Péter miniszteri biztos megbízatását Kásler Miklós miniszter nem hosszabbította meg, és helyére új biztost sem nevezett ki.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső