Nem hinné, hol hiányzik a legtöbb fogorvos!

Az orvoshiány már távolról sem csak a kis települések problémája: több mint félezer felnőtt- és gyermekorvos, illetve fogorvos tűnt el a helyi rendelőkből.

Egyre több patinás városban, sőt megyeszékhelyen is nehézségek mutatkoznak újabban az egészségügyi alapellátásban. A krízis mértékét jelzi, hogy több mint 500 felnőtt- és gyermekorvos, illetve fogorvos hiányzik - derül ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal legutóbbi átfogó adataiból, amelyeket a hvg.hu tett közzé.

Magyarországon évről évre csökken a háziorvosok száma, ezzel együtt emelkedik a tartósan betöltetlen praxisoké. Egyéb tényezőket is figyelembe véve úgy látszik, hogy a nem is olyan távoli jövőben akár másfél millió ember maradhat háziorvos nélkül. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A fővárosba kell a legtöbb fogorvos

A szakemberhiány már másfél évtizede komoly problémát jelent, a hazai ellátásban az első megrázkódtatást a 2004-es európai uniós csatlakozás jelentette. Több helyen, például a Zala megyei Lentiben, a borsodi Putnokon és Abaújkéren vagy a Bács-Kiskun megyei Izsákon azóta sem tudják kiadni a több mint egy évtizede betöltetlen háziorvosi praxisokat. Vannak azonban ennél is régebb óta üresen álló praxisok, a 12 ezres lélekszámú Bátonyterenyén például már 1999 óta nincs fogorvos. 

Rengeteg fogorvos hiányzik a fővárosból
Rengeteg fogorvos hiányzik a fővárosból

A 2010-es évek közepére már olyan megyeközpontokban is háziorvos-hiány mutatkozott, mint Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár vagy Szekszárd. A betöltetlen orvosi helyek miatt ugyancsak kirívóan rossz helyzetben van Észak-Magyarországon Ózd, ahol három gyermek- és egy felnőttháziorvos, továbbá egy fogorvos hiányzik.

A betöltetlen fogorvosi és háziorvosi praxisok listája jelentős eltérést mutat. Míg háziorvosból leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van hiány - ahol 44 betöltetlen praxist számolnak -, addig a fogorvosok esetében a hiánylistát a főváros vezeti (29 betöltetlen állással), de az élmezőnyben található Győr-Moson-Sopron megye is (16-tal). A feltűnően nagy számban betöltetlen budapesti fogorvosi állások többsége a Józsefvárosban található.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső