Nem elégedettek az ápolók az emeléssel

HáziPatika

A napokban érkezik az egészségügyben dolgozók előrehozott béremelésének első részlete, a lépéssel azonban, úgy tűnik, nem sikerült lecsendesíteni a szakdolgozókat.

Kedden érkezett meg az egészségügyben dolgozók előrehozott béremelésének januári, első részlete. Az eredeti, több évre szóló kormányzati bérmegállapodás szerint ezzel a többlettel csak 2018 novemberétől számolhattak volna a szakdolgozók, csakhogy január közepén két kisebb szakszervezet - a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) -, miután nem engedték őket az ágazati érdekegyeztetők közé, 15 pontos követeléslistával és sztrájk-fenyegetéssel állt elő. Bár választ nem kaptak, a kormányzat úgy módosította a bérmegállapodást, hogy a 8 százalékos pluszpénzt már januártól fizetik - írja a Népszava.

A dolgozók továbbra sem elégedettek a béremelés mértékével
A dolgozók továbbra sem elégedettek a béremelés mértékével

Az emeléssel együtt is lemaradásban a bérek

Az emelés nagyjából tíz- és harmincezer forint közötti összeget jelent az ápolóknak és néhány más szakdolgozói státusban alkalmazottnak. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel a lépéssel nem sikerült elcsitítani az elégedetlenkedőket. Szerintük a két számjegyű béremelések ellenére továbbra is nagy az egészségügyiek lemaradása más ágazatokhoz képest, a szakdolgozók többségének alapbére az adataik szerint 200 ezer forint körüli összeg.

Emiatt még a választások előtt tüntetésre készülnek, sőt akár még sztrájkba is léphetnek. Hogy a tiltakozás mely eszközével élnek, arról a FESZ és MOMSZ közös, a küldöttekkel kibővített elnökségi ülésen szerda délben dönt.


Ahogy korábban megírtuk, januártól az Országos Mentőszolgálat dolgozói az ágazati béremeléseken felül újabb, 10 százalékos béremelésben részesültek, ami a kivonuló állomány mellett az adminisztratív, illetve fizikai munkát végző dolgozókra is kiterjed. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső