+13° - +25°
Nincs front

Nem árulják el, hány kórházi fertőzés történt

HáziPatika

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint egyebek mellett félrevezető és pánikkeltő lenne, ha nyilvánosságra hoznák a magyarországi kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat - derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet szerdán közzétett közleményéből.

A TASZ szerint üdvözlendő a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet közelmúltban nyilvánosságra hozott tervezete, amely azonban számos kérdésre nem ad megnyugtató választ. Részletek itt.

A TASZ április végén jogerősen pert nyert az ügyben az Emmi ellen, a minisztérium azonban azóta sem adta ki a kért adatokat. Ehelyett felülvizsgálatért fordult a Kúriához, egyúttal azt is kérve, hogy a döntésig ne kelljen nyilvánossá tennie a kórházi fertőzéses eseteket összegző számokat. "A minisztérium jogi érvei a felülvizsgálati kérelmükben azonban igencsak gyenge lábakon állnak" - mutatott rá a közleményben Asbóth Márton, a TASZ betegjogi szakértője.

Az Emmi továbbra sem adja ki a kórházi fertőzésekről szóló adatokat a TASZ-nak
Az Emmi továbbra sem adja ki a kórházi fertőzésekről szóló adatokat a TASZ-nak

"Arra hivatkoznak, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. Ezzel az érvvel aligha tudják elérni, hogy a Kúria megfordítsa a korábbi jogerős döntést. Ez pedig csak egyet jelenthet: az Emmi időhúzásra játszik, abban érdekelt, hogy minél később legyenek kénytelenek kiadni az adatokat" - fogalmazott Asbóth Márton. Hozzátette, a minisztérium szerint az adatok nyilvánosságra kerülése egyszerre lenne "nem releváns, megtévesztő, félrevezető, pánikkeltő".


A szakértő szerint a minisztérium ezzel alighanem arra céloz, hogy a TASZ nyers, szakértői értelmezést igénylő adatokat kért ki, nem pedig feldolgozott adatokat. Ennek oka, hogy a nyers adatok gyűjtését jogszabály írja elő, azaz az Emmi nem hivatkozhatott a per során arra, hogy nem rendelkezik a kért adatokkal. "Orvosszakértő-adatelemző csapatunk hetek óta készen áll, hogy ha végre megkapjuk az adatokat, feldolgozza, értelmezze őket" - szögezte le a Asbóth Márton.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső