Nem árulják el, hány kórházi fertőzés történt

HáziPatika

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint egyebek mellett félrevezető és pánikkeltő lenne, ha nyilvánosságra hoznák a magyarországi kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat - derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet szerdán közzétett közleményéből.

A TASZ szerint üdvözlendő a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet közelmúltban nyilvánosságra hozott tervezete, amely azonban számos kérdésre nem ad megnyugtató választ. Részletek itt.

A TASZ április végén jogerősen pert nyert az ügyben az Emmi ellen, a minisztérium azonban azóta sem adta ki a kért adatokat. Ehelyett felülvizsgálatért fordult a Kúriához, egyúttal azt is kérve, hogy a döntésig ne kelljen nyilvánossá tennie a kórházi fertőzéses eseteket összegző számokat. "A minisztérium jogi érvei a felülvizsgálati kérelmükben azonban igencsak gyenge lábakon állnak" - mutatott rá a közleményben Asbóth Márton, a TASZ betegjogi szakértője.

Az Emmi továbbra sem adja ki a kórházi fertőzésekről szóló adatokat a TASZ-nak
Az Emmi továbbra sem adja ki a kórházi fertőzésekről szóló adatokat a TASZ-nak

"Arra hivatkoznak, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. Ezzel az érvvel aligha tudják elérni, hogy a Kúria megfordítsa a korábbi jogerős döntést. Ez pedig csak egyet jelenthet: az Emmi időhúzásra játszik, abban érdekelt, hogy minél később legyenek kénytelenek kiadni az adatokat" - fogalmazott Asbóth Márton. Hozzátette, a minisztérium szerint az adatok nyilvánosságra kerülése egyszerre lenne "nem releváns, megtévesztő, félrevezető, pánikkeltő".


A szakértő szerint a minisztérium ezzel alighanem arra céloz, hogy a TASZ nyers, szakértői értelmezést igénylő adatokat kért ki, nem pedig feldolgozott adatokat. Ennek oka, hogy a nyers adatok gyűjtését jogszabály írja elő, azaz az Emmi nem hivatkozhatott a per során arra, hogy nem rendelkezik a kért adatokkal. "Orvosszakértő-adatelemző csapatunk hetek óta készen áll, hogy ha végre megkapjuk az adatokat, feldolgozza, értelmezze őket" - szögezte le a Asbóth Márton.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső