+13° - +34°
Nincs front

Nehéz túlélni a magyar egészségügyet

HáziPatika

Tényleg egyre hosszabbak a kórházi várólisták? Kik és miért várnak különböző műtétekre Magyarországon? Igaz, hogy évekig kell fájdalomban élni, csak mert a lista végén vagyunk?

Évente egy kisvárosnyi ember halála lehetne elkerülhető

Kígyózó sorok a rendelőkben, órákat várakozó betegek a sürgősségi osztályokon, és több hónapos előjegyzések a műtéti várólistákon. Túlélni a magyar egészségügyet korántsem egyszerű, hisz az ágazat súlyos finanszírozási és szervezettségi problémákkal küzd, miközben úgy tűnik, mintha senkinek nem lenne érdeke, hogy ez megváltozzon - írja cikkében az ATV.

Heczey István már több évtizede háziorvosként praktizál. Vele találkozik elsőként a beteg, amikor a megannyi kihívást jelentő gyógyulás rögös útra lép. Mint mondja, jelenleg alapvető hibák vannak a rendszerrel, melyben a háziorvos tulajdonképpen egyfajta menedzserként működik, hisz  magasabb szintű vizsgálatokat gyakorlatilag nem kérhet, ezért áttételes úton kell irányítania a beteget.

"Úgy tűnik, minden eszközzel megpróbálja pártunk és kormányunk a magánegészségügy irányába terelni a beteget. A látszat egyre inkább ez, mert a betegnek nincs türelme, és ha kellő anyagiakkal rendelkezik - pláne, ha a család összedobja az adott vizsgálatot -, inkább kifizeti, minthogy vár három hónapot" - magyarázta.

Ha pedig  a betegnek nincs pénze, akkor a háziorvost, a beutalót, valamint a fizetést megkerülve a sürgősségi osztályokon jelentkezik - leterhelve így az amúgy is rosszul szervezett és szintén alulfinanszírozott rendszert. Közben finoman szólva is kevés a szakember, ami tovább nehezíti a helyzetet, így előfordul, hogy több órát is várnia kell annak, aki segítségre szorul - írja a lap, amely szerint ez csak az egészségügyben felelhető problémák egyik része.


Hisz a diagnózis meghatározásának akár több hónapos időszaka után kerülhetünk csak fel úgynevezett műtéti várólistákra, és - olykor komoly fájdalmak között - várakozhatunk tovább, amíg sorra kerülünk. Ennek is a kapacitáshiány és az elégtelen finanszírozás az egyik oka.

Jelenleg 30 ezer beteg vár

Felmérések szerint évente egy kisvárosnyi ember halála lehetne elkerülhető egy hatékonyabb egészségüggyel. Jelenleg csaknem 30 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra, és miközben a folyamatos kórházi finanszírozás még mindig akadozik, a társadalom 7 százaléka nem jut megfelelő ellátáshoz, a lakosság több mint fele vesz igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást, és a magyar emberek 65 százaléka retteg attól, hogy mi lesz vele, ha állami kórházba kényszerül.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső