+11° - +27°
Nincs front

Nagy terhet jelent az otthonápolás

HáziPatika

A kórházkiürítések által érintett fővárosiak több mint fele arról számolt be, hogy jelentős terhet jelent számára az, hogy neki vagy közeli családtagjának kell gondoskodnia egy hazaküldött hozzátartozóról - derült ki a Népszava által elrendelt kutatásból.

Ahogy arról a Házipatika.com is beszámolt, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere április elején nyolc napot adott a kórházak vezetőinek, hogy felszabadítsák ágyaik 60 százalékát. Ez nemcsak az egészségügyi intézményeket sodorta nehéz helyzetbe, hanem a betegek családját is, hiszen sok súlyos állapotban lévő vagy műtét után lábadozó pácienst is otthoni ápolásra köteleztek.

Ennyi egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Világszerte legalább 90 ezer egészségügyi dolgozó kaphatta el eddig a koronavírust, de nem kizárt, hogy valójában ez a szám ennek kétszerese is lehet - figyelmeztetett szerdán a Nővérek Nemzetközi Tanácsa (ICN). Részleteket ide kattintva olvashat.

A budapestiek három százaléka állította, hogy érintette valamilyen szinten a kórházi ágyak kötelező felszabadítása - olvasható ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából végeztek. Közülük 54 százalék válaszolta azt, hogy nagy teher számára az otthonápolás, akár anyagilag, akár más módon. A válaszadók 27 százaléka szerint "valamennyire terhet jelent, de nem nagyot" a kialakult helyzet, és 19 százalék úgy vélekedett, a beteg családtag otthoni gondozása semmilyen problémát nem okoz.  

A válaszadók mindössze 19 százaléka mondta azt, hogy nem probléma számára a beteg családtag otthoni gondozása. Fotónk illusztráció, forrása: Getty Images
A válaszadók mindössze 19 százaléka mondta, hogy nem probléma számára a beteg otthoni gondozása. Fotónk illusztráció, forrása: Getty Images

Vizsgálták azt is, hogy politikai nézetük szerint hogyan oszlik meg a válaszadók véleménye. A kormánypártra szavazók nagy többsége (84 százalék) azt nyilatkozta, hogy szinte zökkenőmentesen megoldotta a feladatot. A szocialista szavazók 100 százaléka viszont úgy érzi, túl nagy teher szakadt rájuk ezzel. A Demokratikus Koalíció táborának nagy része (84 százaléka) is nagy megpróbáltatásnak véli az otthonápolást.


A megkérdezettek 3 százalékát tesztelték már koronavírusra, de 42 százalékuk magán úton, saját költségére végeztette el a tesztet. A felmérésben részt vevő budapestiek 11 százaléka egyébként azt mondta, hogy nem ment orvoshoz a SARS-CoV-2-vírus hazai megjelenése óta még akkor sem, ha egészségügyi ellátásra lett volna szüksége. 57 százalékuk pedig azt állította, ő vagy közeli hozzátartozója a járvány magyarországi terjedése óta nem kapta meg a szükséges egészségügyi ellátást.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső