Mutatjuk, hol hiányzik a legtöbb háziorvos

Aggasztó adatok olvashatók a GKI Gazdaságkutató Kft. legfrissebb jelentésében: 609 háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon, ebből mintegy 16 helyre közel tizenöt éve nem találnak szakembert. A háziorvoshiány a betegekre fordított időn is meglátszik.

A legfrissebb, 2021. február elsejei adatok szerint 458 településen 609 betöltetlen háziorvosi praxis volt az országban, ebből 157 helyre több mint öt éve, 59 helyre több mint tíz éve, míg 16 helyre közel 15 éve nem találnak szakembert - olvasható a GKI összesítése a hvg.hu cikkében. A legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, itt 75 szakembert keresnek, de Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Bács-Kiskun megyében is átlag feletti az üresen álló háziorvosi praxisok száma. A legjobban Baranya-megye áll, itt összesen 14 háziorvos hiányzik.

háziorvos praxis orvoshiány
609 háziorvossal kevesebb dolgozik a szükségesnél ma Magyarországon. Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Nincs utánpótlás

A háziorvosok körében jelentős az elöregedés, a nyugdíjba vonuló orvosok helyett azonban nincs kellő utánpótlás. Ezt bizonyítja az az adat is, hogy 2010 és 2019 között 7 százalékkal, mintegy 438 fővel csökkent a praktizáló háziorvosok száma. Ennek eredményeképpen a jelenleg is aktív háziorvosok munkája a többszörösére növekszik - a KSH 2019-es adatai szerint a 6013 praktizáló háziorvos több mint 64 millió esetet látott el, ami körülbelül napi 43 pácienst jelent. Ez 4,7 százalékkal több mint 2010-ben. A munkaidő azonban nem növekedett ezzel párhuzamosan, így érthető, hogy a vizsgálatokra fordított idő rövidült le, egy-egy betegre átlagosan maximum 12 percet tudnak szánni a háziorvosok, ami a betegek ellátásának romlásához vezet.

Az egészségügyi dolgozóknak február 28-ig kell dönteniük arról, aláírják-e az új szolgálati jogviszonyon alapuló szerződésüket. Jelen állás szerint azonban nem túl biztató a helyzet - részletek itt.

Praxisközösségek alakulnak

Bár 2010 óta a háziorvosok bére 85 százalékkal nőtt - miközben az átlagkereset közel 100 százalékkal -, úgy tűnik a bérek emelkedése sem volt elegendő vonzerő a praxisok betöltésére. A kormány új támogatási politikája ezért 2021-től úgynevezett praxisközösségbe lépésre ösztönzi a háziorvosokat. Ezek célja, hogy a helyi alapellátásban dolgozók egy csapatba szerveződve magasabb szintű ellátást nyújtsanak például azáltal, hogy közösen olyan eszközök beszerzését is megengedhetik maguknak, amit egyénenként nem tudnának megvenni.

Jelenleg 126 praxisközösség működik, körülbelül 600 praxissal - ezeket 2019-től költségvetési forrásból támogatják. A GKI szerint ugyanakkor a praxisközösségek kialakítása önmagában nem elegendő a háziorvosi rendszer problémáinak megoldásához, hiszen ezektől nem lesz több orvos, és a betegekre fordítható idő sem növekszik. Ráadásul a praxisközösség nehezen működtethető az olyan ellátási körzetekben (például aprófalvas vagy tanya jellegű területeken), ahol a betegek nem tudnak önállóan eljutni a rendelőkbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)