MOK: indokolatlan az egészségügyi sztrájk

HáziPatika

Indokolatlan az egészségügyi munkabeszüntetés, a dolgozók többsége jól járt a béremeléssel, a tiltakozó szakszervezet felnagyítja a problémát - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Tényleg nem kell sztrájkolni?

A demonstrációra készülő Független Egészségügyi Szakszervezet felnagyítja a problémát a fizetésemelések kapcsán - mondta a Magyar Hírlapnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Jelezte, a pár forintos béremelések a dolgozók töredékét érintik, a többség jól járt.

Ápoló, orvos, eeszt, sztrájk, kórház, sztrájk egészségügy betegellátás egészségügyi béremelés Éger István Magyar Orvosi Kamara
A sztrájk során nem akarnak törvényeket áthágni

Szabályos sztrájkra készül az egészségügy

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, a márciusi demonstrációt szervező és a sztrájkot kilátásba helyező Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, Bencsik Andrásné korábban azt mondta, nem akarnak törvényeket áthágni, mivel egy egészségügyi sztrájknak szigorú szabályai és feltételei vannak.

"Legálisan, a sztrájktörvény megsértése nélkül ilyen rövid időn belül ad hoc jelleggel az egészségügyben szinte lehetetlen általános munkabeszüntetést tartani" - mondta a lapnak Éger István arra reagálva, hogy a beígért és teljesített, február 20-án utalt előrehozott egészségügyi béremelés kapcsán kiderült, sokaknak mindössze pár forinttal emelkedett a nettó bére, ezért az egészségügyi dolgozók márciusra sztrájkot helyeztek kilátásba.

A sztrájktárgyalások folyamatosak

A MOK elnöke ezzel szemben azt mondta, akik ezt állítják, nem mutatták meg a bérjegyzéküket, hogy voltak-e szabadságon, és egyáltalán, hogy mi volt az előzménye az elmaradt emelésnek. Véleménye szerint a dolgozók többsége jól járt az emeléssel, amelyre példaként hozta fel a mentősöket - ugyanis maga is dolgozik mentőorvosként -, akik "elégedetten konstatálták ezt a béremelési lépcsőt". Hozzátette, hogy az általános ágazati sztrájk jelenleg azért sem indokolt, mivel a sztrájktárgyalások folyamatosak, amiket pedig a FESZ megfogalmaz indokként, nem újkeletű problémák, a döntéshozókkal zajló egyeztetéseken napirenden vannak.

Hogy kell elképzelni egy ilyen sztrájkot?

"Nem az fog történni, hogy bemegy a nővér, és nem látja el a beteget. Lesz minimumellátás a sztrájk napján is az osztályokon" - mondta korábban a sztrájkot kilátásba helyező Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, Bencsik Andrásné a 24.hu-nak, ám hozzátette: mindenképpen el szeretnék érni, hogy az akciónak érezhető hatása legyen és nyomást tudjanak gyakorolni. "A sztrájkot úgy kell elképzelni, mintha egy hétvégi vagy ünnepi nap lenne. Például nem készítenék elő a vizsgálatra a beteget, és nem lesz vagy csak jóval később zárójelentése, így később mehetne haza - sorolta azokat a gyakorlati lépéseket, amelyek komoly hatással lennének egy sztrájk idején az ellátásra. Leállhat az adminisztráció, a mosoda vagy az étkeztetés is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső