+8° - +19°
Kettős front

"Mindenki kuporgatja az illegális bevételét"

HáziPatika

Felrázná az apátiából az orvostársadalmat az a néhány tucatnyi gyógyító, aki megelégelte a csodavárást.

Az Újratervezés csoport egyik alapító tagjával, Máté-Horváth Nóra aneszteziológussal a nepszava.hu készített interjút. 

Az orvosi kamara működésén is változtatni kellene
Az orvosi kamara működésén is változtatni kellene
(Kép: iStock)

Az Újratervezés csoport az egészségügy radikális átalakítását sürgeti - ezzel kapcsolatban Máté-Horváth szerint el kell kezdeni beszélni végre a hálapénzről, az orvosbárókról, a korrupcióról, a megosztottságról. Mint mondja, a legkisebb közkórház élén is sokszor mozdíthatatlan bástyaként ülnek olyanok, akik miatt fönnmaradnak a financiálisan és szakmailag is teljesen lehetetlen, indokolatlan ellátóhelyek és párhuzamosságok. "A hálapénz sem azért idegesít minket, mert mi nem kapunk belőle, hanem azért, mert emiatt a betegbiztonság sérül" - mondja, majd hozzáteszi, hogy amíg ugyanis soron kívül megoperálnak valakit, addig egy másik, sürgető műtétet hátrébb kell sorolni.

"A hálapénz belülről rothasztja az orvostársadalmat." Korábbi cikkünkért kattintson!

Az interjúban az aneszteziológus arról is beszélt, hogy az orvosi kamara működésén is változtatni kellene. Mint mondja, nem az orvosi kamarának köszönhető, hogy elkezdtünk beszélni a hálapénzről, vagy hogy elindult a kórházi fertőzéssel kapcsolatos társadalmi vita.  Szerinte ez inkább az alulról szerveződő civil egészségügyi mozgalmak érdeme.


Arra a kérdésre, hogy milyennek látja az orvostársadalom állapotát, Máté-Horváth azt válaszolta, hogy rettentően megosztottnak. Véleménye szerint általános apátia, letargia érezhető, és az, hogy úgysem lesz jobb. "Az orvosok azt sem igen hiszik, hogy az összefogásnak lenne bármi ereje. Probléma a rendszerbe belekövesedett hálapénz is, amely csak fokozza ezt a tagoltságot. Mindenki kuporgatja magának az illegális kis bevételét, és közben lesi a szomszédot irigyen, hogy neki van-e, nincs-e, mennyi betege van. Ebből adódóan sok a tabu az orvosok között, kevés az előremutató kommunikáció, és nagy a megosztottság."

A teljes interjút itt olvashatja el.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső