Miért betöltetlenek hónapokig a praxisok?

Hónapokig nem érhető el az orvosok letelepedési támogatása, aki ebben az időszakban akar tartósan betöltetlen praxist vállalni, vagy saját praxist vásárolni, az milliós összegtől eshet el.

Milliós támogatástól esnek el azok a háziorvosok, akik "rosszkor" akarnak tartósan betöltetlen praxist vállalni, vagy saját praxist vásárolni. Hónapok óta nem érhető el ugyanis az állam ösztönző támogatása, annak ellenére, hogy a keretösszeg 2014 óta elegendő jelentkező hiányában soha nem fogy el - írja a Magyar Nemzet

Akárcsak az egész társadalom esetében, úgy az orvosok között is egyre komolyabb problémát jelent az elöregedés. Mára a szakemberek mintegy 30 százaléka 60 éven felüli Magyarországon. A szakma elöregedésének veszélyeiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

500 millióból támogatják a letelepedést

A lap az Országos Alapellátási Intézet friss adatai alapján azt írja: tavalyhoz képest emelkedett a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen praxisok száma. Jelenleg 277 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, miközben tavaly januárban még "csupán" 238 volt. Ezek közül ráadásul 163 úgynevezett vegyes körzet, vagyis felnőtteket és gyerekeket egyaránt ellát - az ilyen közretek az orvoshiány miatti kompromisszumos megoldásként jöttek létre, de már itt is égetővé vált az orvoshiány.

Országszerte 277 praxist tartósan nem tudnak betölteni
Országszerte 277 praxist tartósan nem tudnak betölteni

A praxisok betöltésére praxisvásárlási és letelepedési támogatásokat indított a kormány, utóbbinak hála akár tízmillió forintos, szabad felhasználású támogatáshoz is hozzájuthatnának az orvosok, ha évek óta betöltetlen körzetet vállalnak. A tavalyi pályázati kiírás szerint hatmillió forintos letelepedési támogatást kaphatott, aki legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxist vállalt. Hétmillió forint járt annak, aki két éve betöltetlen körzetet nyert el, 36 hónapja üres körzetnél nyolc-, míg legalább 4 éve betöltetlen szolgálat esetében kilencmillió forintot kapott a nyertes orvos. Aki legalább 60 hónapja üres praxisban vállalt munkát, annak tízmillió forint járt. A keretösszeg 500 millió forint volt.

Minden évben van azonban egy több hónapos periódus, amikor az orvosok nem is tudnak ezekre pályázni, így a praxisok üresen, a betegek pedig kezelés nélkül maradnak. 2014-ben csupán júliusban írták ki a pályázatot, és október végén már le is zárult a jelentkezés, 2015-ben ugyanebben az időszakban lehetett jelentkezni, míg tavaly február 1-jétől november végéig pályázhattak az orvosok. Azokban a hónapokban viszont, amikor nem él a pályázati kiírás, az orvosok nem igényelhetik a pénzt, a több hónapos várakozás pedig akár végleg eltántoríthatja őket.


Nem tudni, hogy 2017-ben mikor lesz lehetőségük az orvosoknak igényelni a támogatást, és az sem világos, mi lesz azokkal, akik az elmúlt 4 hónapban vásároltak praxist, vagy vállaltak betöltetlen körzetet - írja a lap. 

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső