Mi lesz a bárányhimlő elleni védőoltással?

HáziPatika

Az oltóanyagpiac iparági szereplői­ szerint szinte kizárt, hogy jövő év január elsejétől a nemzeti oltóprogram része lehessen a bárányhimlő elleni védőoltás, mivel még mindig nem jelent meg a vakcinatender.

Még nincs meghirdetve a vakcinatender

Az idei március 1-jei Kormányinfón jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter, hogy 2019. január 1-jétől a Nemzeti immunizációs program keretében varicella (bárányhimlő) elleni oltásban részesülnek a kisgyermekek a második életévük során.

Még mindig nem jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében (TED) abárányhimlőelleni védőoltás vakcinatendere. A kormányhatározat szerint július 31-ig kellett volna az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kiírnia a közbeszerzési eljárást - írja cikkében a Világgazdaság.

Mint írják, keresték az Emmit, de nem válaszoltak a kérdésre, hogy mikor jelenik meg a vakcinatender.

Mi lesz a bárányhimlő elleni védőoltással?
Mi lesz a bárányhimlő elleni védőoltással?

Iparági szereplők a lapnak megerősítették: az évből hátralévő két hónap kevés arra, hogy egy TED-en kiírt tenderre az oltóanyaggyártók ajánlatot tegyenek. Arra pedig végképp, hogy a nyertes átalakítsa gyártási rendjét úgy, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre január 1-jétől.

Mi lesz így a bárányhimlő elleni védőoltással?

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és a GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) van bárányhimlő elleni oltóanyaga. A GSK és az MSD is azt közölte a Világgazdasággal, hogy ha kiírják a védőoltásra vonatkozó tendert és a részletek megismerhetők, akkor azok birtokában döntik el, hogy indulnak-e a közbeszerzési pályázaton.

A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években csaknem megduplázódott, a két gyártócég 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adott el, miközben 2013-ban és 2014-ben csupán 35 ezret értékesítettek Magyarországon. A még nem tb-támogatott ampullák ára valamivel több mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.


Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 38-40 ezer bárányhimlőst regisztrálnak, de a gyermekorvosok évente százezerre teszik a fertőzöttek számát. Szakemberek szerint az európai országok közül Magyarország az egyik, ahol a legmagasabb a varicellavírussal fertőzöttek száma.

"A kétadagos védőoltás első adagját 12-18 hónapos korban, a második adagot pedig minimum hat héttel az első után ajánlott beadni" - mondta korábban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Lesznek gyerekek, akik életkoruknál fogva nem esnek bele az állami vakcinációs programba, az ő esetükben is éppolyan fontos a megfelelő védettség kialakítása, mint társaiknál - tette hozzá.

Azokban az országokban, ahol a varicellavakcináció a nemzeti oltási program részévé vált, a megbetegedések, illetve a betegséghez kapcsolódó szövődményes, kórházi kezelésre szoruló esetek aránya is radikálisan csökkent. Az egyadagos védőoltás 74 százalékkal, a kétadagos pedig több mint 90 százalékkal csökkentette a megbetegedések számát.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső