Meglehet az E. coli-fertőzés ellenszere

Egy új fejlesztés segíthet az E. coli-fertőzés elleni küzdelemben. A tudósoknak ugyanis sikerült egy olyan bioaktív üveget létrehozniuk, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot.

A testben feloldódó üveg

Egy új kutatás szerint a középkori ólomüveg-készítés mintájára előállított bioaktív üveggel talán felvehetik a harcot az E. coli-fertőzéssel az egészségügyi dolgozók. A tudósok egy olyan bioaktív üveget hoztak létre, amely néhány órán belül megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni - ismertette a kutatást a BBC News.

kórház, kórházi ellátás, fertőzés, E. coli
Új szintre léphet a kórházi fertőzések elleni védelem.

A testben a bioaktív üveg feloldódik és megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ezt a módszert használva nem lenne szükség antibiotikumos kezelésre. Az új eljárás így gyökeresen megváltoztathatja a kórházakban a fertőzések elleni védekezést.

Több fertőzéssel szemben is hatékony

A most publikált kutatás szerint az E. coli-fertőzésen kívül a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatos Candida albicans gombás fertőzést és a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus-fertőzést is meg lehet előzni az új módszerrel.

Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ szerint évente mintegy 37 ezer ember hal meg egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben.

A bioaktív üveg előállítása során a kutatók üveget készítettek kis mennyiségű kobalttal, majd ezt 1000 Celisus fok fölé hevítették és hirtelen lehűtötték, hogy ne kristályosodjon. Aztán finom porrá őrölték és úgy tették ki a baktériumoknak egy petricsészében. Bár bioaktív üveget már korábban is előállítottak, az egyetem szerint ez az első alkalom, hogy egy kutatással bizonyították hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: