Megbüntethetik a túlterhelt kórházakat

HáziPatika

Megerősítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy amennyiben a fővárosi kórházak nem biztosítják az intenzív ellátásra szoruló betegek ellátását, pénzbírságot szabhatnak ki az érintett intézményekre.

"Megelégelte a tisztiorvosi szolgálat, hogy a fővárosi kórházak olykor mondvacsináltnak látszó okokra hivatkozva próbálják elutasítani az intenzív ellátásra szoruló betegeket. Január negyedikén körlevélben utasított az ÁNTSZ utód hivatala 22 fővárosi kórházat, hogy biztosítsák folyamatosan az intenzív ellátást" - írta meg szerdán a Népszava. A cikk szerint ha súlyos beteget kell elhelyezni a budapesti kórházakban, a mentők gyakran kerülnek patthelyzetbe, mert ahova az ügyeleti rend szerint vihetnék, onnan azt jelzik vissza, hogy nem tudnak beteget fogadni. Bár magyarázatként egészen változatos indoklások születnek, a lapnak nyilatkozó egyik főigazgató szerint köztudott, hogy a probléma alapját valójában a szakemberhiány jelenti. Egész egyszerűen nincs elég orvos és ápoló az intenzív osztályokon lévő ágyak működtetéséhez.

Komoly büntetéssel sújthatják a fővárosi intenzív osztályokat, ha nem fogadják a betegeket
Komoly büntetéssel sújthatják a fővárosi intenzív osztályokat, ha nem fogadják a betegeket

A Népszava értesülései szerint az NNK által a tisztifőorvos nevében kiküldött levélből kiderült, hogy amennyiben megteltek az intenzív osztályok, úgy a kórházak "maguk kötelesek gondoskodni a saját ellátási területükhöz tartozók intenzív ellátásáról." Amennyiben pedig az ellenőrök olyan esetet fedeznek fel, amikor az intézmények alaposabb indok nélkül utasították vissza intenzív ellátásra szoruló betegek fogadását, úgy 500 ezer forintos bírságot szabhatnak ki emiatt.


"Január első napjaiban az intenzív ellátást nyújtó fekvőbeteg-osztályok telítettsége jelentősen megnövekedett, ezért a folyamatos és biztonságos betegellátás biztosítása érdekében január 4-én arra kötelezte Budapest és Pest megye valamennyi, az intenzív ellátás szakmában fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező egészségügyi szolgáltatóját, hogy szükség esetén ne csak a saját ellátási területükhöz tartozó betegeket fogadják, hanem bárkit, aki a térségből érkezik és intenzív ellátást igényel, ezzel elosztva a megnövekedett terhelést" - közölte az NNK csütörtökön az InfoRádió megkeresésére. A központ megerősítette, hogy arról is tájékoztatták az intézményeket, ha ezt nem teljesítik, akkor pénzbírságot is kaphatnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső