Máshol is gond az orvoselvándorlás

Fontolóra kellene venni, hogy az Európai Unió új szabályokat alkosson az orvosok elvándorlásának korlátozása érdekében - véli Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

Miközben valóban komoly gondot jelent itthon az orvoselvándorlás, addig több ezer ápoló is hiányzik már az ellátórendszerből. Részletek itt.

Spahn a Sonntags Blick című lapnak a vasárnap megjelent interjúban úgy nyilatkozott, hogy világos, hogy a Svájcba vándorló német orvosok hiányoznak Németországban. "Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak" - érvelt a konzervatív politikus. "Ez így nincs rendjén. Ezért meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne" - hangoztatta Jens Spahn.

A német orvosok egy része számára vonzóbb célpont Svájc
A német orvosok egy része számára vonzóbb célpont Svájc

A lap felvetette, hogy Németország tervezi-e, hogy a Németországban képzett, de aztán Svájcban dolgozó orvosok miatt valamilyen kompenzációt követel Svájctól, de Spahn szerint ez nincs tervben. A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le. 2017-ben a német orvosi kamara adatai szerint 1965 orvos hagyta el az országot, közülük 641 doktor Svájcba költözött. A svájci orvosszövetség adatai szerint a Svájcban dolgozó orvosok 17,7 százaléka, több mint 6000 orvos rendelkezik német útlevéllel.


Hány magyar orvos megy külföldre?

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által közzétett legfrissebb adatok szerint 2016-ban 615 magyar orvos kért hatósági bizonyítványt szakképesítése külföldi elismeréséhez, ami a megelőző évekhez képest jelentős csökkenést jelentett - 2015-höz viszonyítva például több mint 14 százalékot. Legnagyobb számban a szakemberek 25-49 év közötti korosztálya nyújtott be akkor ilyen irányú kérelmet. A célországok tekintetében Németország bizonyult a legnépszerűbbnek (több mint 200 magyar orvos ment oda gyógyítani), majd sorrendben az Egyesült Királyság, Ausztria, Svédország és Svájc következett a rangsorban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső