Magyarokon végez agyműtétet a robot

Az ember mellett a robotoknak is egyre nagyobb szerep jut az egészségügyben. A ROSA nevű géppel már Magyarországon is végeztek agyműtétet.

A robotika fejlődése az utóbbi évtizedekben az egészségügyben is forradalmi változásokat eredményezett. Május végén adtunk hírt a ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robotról, melynek segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársai a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe. Azóta számos beavatkozást elvégeztek már a robottal, amelyet a magyar kutatók is továbbfejlesztettek. A tapasztalatokról dr. Erőss Loránd neurológus, idegsebész beszélt a GyártásTrendnek.

Kórházak, ahol már robotok dolgoznak Humanoid robot fogadja a pácienseket két belgiumi kórházban, a külön e célra kifejlesztett gépembereket már be is mutatták a liege-i La Citadelle klinikán. Hogy milyen munkát végeznek, arról bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Magyarok fejlesztették tovább a robotot

A ROSA-t eredetileg egy francia csoport fejlesztette ki, Belgiumban és Svájcban 1-1, Angliában és Szaúd-Arábiában 2-2 darab található belőle. Magyarországra a Nemzeti Agykutatási Program egyik pályázata kapcsán kerülhetett az egyik szerkezet, ahol egy Parkinson-kórban szenvedő férfi kezelésére használták. A robot egy komoly előnye, hogy 0,6 milliméteres pontossággal, az emberi hiba kizárásával dolgozik. Segítségével ráadásul a 10-12 órás műtétek ideje mindössze 3 órára csökkenhet.

A robot számos komoly műtét idejét lerövidítheti
A robot számos komoly műtét idejét lerövidítheti

Magyar hozzáadott érték is van az eszközben: a Nemzeti Agykutatási Program során a szakemberek továbbfejlesztették képalkotó és sebészi célzó módszerekkel. "A ROSA szoftverével a pontos célzást és a műtétet meg tudjuk tervezni. Ezt egészítettük ki olyan képalkotó technikákkal, amelyeket korábban ezeknél a műtéteknél a külföldi kollégák nem használtak. Az új módszerrel olyan pályákat is láttatni tudtunk, amelyekre eddig nem volt példa - ez nagyban pontosította a célzást" - mondta el a szerkezetről dr. Erőss Loránd.

A ROSA-t a Parkinson-kór mellett mozgászavarok és disztónia műtésére is használják, de alkalmas endoszkópos műtétek, agybiopsziák elvégzésére is, illetve gerincsebészeti műtétek során a fixáló csavarok behelyezésekor is ezzel a szerkezettel lehet elvégezni a célzást. Magyarországon az első robotos asszisztenciával zajló műtét egy sokelektródás epilepsziasebészeti kivizsgálás volt. A második műtét volt a már említett eset, amelynél egy Parkinson-kóros betegen segítettek. Az ő állapota is nagyon sokat javult már a műtét közben is - mondta el a neurológus.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)