+14° - +33°
Nincs front

Lebuktatnák a hálapénzt elfogadó orvosokat

HáziPatika

Március elseje után szúrópróbaszerűen ellenőrizheti az egészségügyi alkalmazottakat az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály. Vizsgálataik során elsősorban a hálapénzre fókuszálnak majd.

Január elsejétől lépett hatályba az a törvény, amely jelentős béremelést biztosít a magyar orvosoknak, ezzel egyidejűleg pedig büntetendővé vált a hálapénzt adni és elfogadni egyaránt. Pontosabban a hálapénz eddig is üldözendő volt, a változás azonban kiterjeszti a korrupciós bűncselekményeknek a körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával - magyarázta az InfoRádiónak Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtófőnöke.

Hálapénz nélkül ilyen lesz az egészségügy

A béremeléssel egyidejűleg büntetendővé válik a hálapénz, a törvényt megszegők pedig egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók. Milyen változásokat generálhat mindez a hazai egészségügyben? Kattintson a részletekért!

Névtelen bejelentés alapján is indulhat vizsgálat

A béremeléssel párhuzamosan életbe lépett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény is, az egészségügyben dolgozóknak február 28-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy átlépnek-e ebbe a jogviszonyba. Akik ezt megteszik, azokon a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől alkalmazhatja az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot - magyarázta Samu Attila. Ennek segítségével ellenőrizhetik, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el.

Megbízhatósági vizsgálattal buktatnák le a hálapénzt elfogadó orvosokat. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Megbízhatósági vizsgálattal buktatnák le a hálapénzt elfogadó orvosokat.
Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Az NVSZ-en belül 50 fővel már létre is jött az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya, amely március 1-jétől már élesben vizsgálhatja az egészségügyben dolgozókat. Az ellenőrzések fókuszában elsősorban a hálapénz lesz majd. Egy ilyen vizsgálatot névtelen információ alapján is indíthatnak, ugyanakkor a szolgálat dolgozóinak is lehetnek személyes tapasztalataik. Így kalkulálható, hogy melyek azok a területek, amelyek különösen "fertőzöttek" lehetnek az egészségügy területén - magyarázta a dandártábornok.


Egy ilyen vizsgálatot továbbra is ügyészségi jóváhagyással lehet majd megindítani. Emellett megmaradt a törvényi rendelkezés, hogy egy személlyel kapcsolatban egy naptári évben legfeljebb három alkalommal lehet vizsgálatot indítani. A szolgálat jelenleg is vizsgálja, hogy milyen élethelyzetekben lehetne ezeket a megbízhatósági vizsgálatokat elvégezni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső