Közel a sürgősségi osztályok tehermentesítése

HáziPatika

A sürgősségi osztályok helyzetének rendezéséről, az alapellátásról és az öt nemzeti egészségprogramról már elkészültek az előterjesztések - közölte az emberi erőforrások minisztere.

Tehermentesítenék a sürgősségi osztályokat

A miniszter hozzátette, hogy a magán- és az állami egészségügyi szektor szétválasztásáról szóló javaslatsorozat első részét is befejezték, írja az Infostart.hu. Az emberi erőforrások minisztere szerint az alapellátás megerősítése lehet a sürgősségi osztályok tehermentesítésének egyik alapja: a sürgősségi részlegekről szóló javaslat már elkészült, de a kormány még nem fogadta el. A kórházakban diszpécserszolgálat működne, ahol a beteg elsőként bejelentkezne, majd ott célirányosan irányítanák a kórház azon részlegére, ahol a megfelelő ellátás történik, így a tárcavezető szerint a jelenlegi 5-6 órás sorokat a negyedére lehetne így csökkenteni.

Elkészült a sürgősségi osztályok tehermentesítését célzó javaslat
Az állami- és a magánegészségügy szétválasztását is fontosnak tartja

Szétválasztanák az állami- és a magánegészségügyet

Kásler Miklós fontosnak tartja az állami- és a magánegészségügyi ágazat szétválasztását, ehhez szerinte jogilag és szakmailag is rendezett viszonyokra van szükség: erről cselekvési sorozatot kell kidolgozni, amelynek első része hamarosan a kormány elé kerülhet. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy a hálapénz rendszerét is minél hamarabb meg kellene szüntetni: "Előnye nincs, de hátránya annál több" - fogalmazott. Elmondása szerint ennek feltétele olyan jövedelmi viszonyok kialakítása, amely megfelelő életkörülményeket teremt az orvosoknak, a nővéreknek, az asszisztenseknek, az ápolóknak és a kisegítő dolgozóknak egyaránt.


Népegészségügyi program

A miniszter emlékeztetett rá, hogy az öt önálló népegészségügyi program idejében elkészült, elmondása szerint ezek alapján rajzolódik ki a magyar egészségügyi struktúra. Az öt betegségcsoport ellátásához a kórházakban megfelelő osztályokat, részlegeket és egységeket kell létrehozni. "A népegészségügyi program azt jelenti, hogy mindent köré rakunk az öt kiemelt betegségcsoportnak, ami előfordulhat a magyar egészségügyben"- jegyezte meg Kásler Miklós. Ígérete szerint a terv kidolgozását a tisztiorvos és hivatala 3-4 héten belül elkészíti: ha meghatározták a különböző egészségügyi szintek tevékenységét, akkor lehet ehhez hozzárendelni a finanszírozást, az eszközöket és a dolgozókat.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső