Kötelező tantárgy lesz a rehabilitáció

Új szervezeti egységként jött létre a Semmelweis Egyetemen a Rehabilitációs Medicina Tanszék. A tantervreform részeként a következő tanévtől már kötelező tantárgy lesz az ötödéveseknek a rehabilitációs medicina is.

Az orvosi rehabilitáció oktatás három helyszínen valósul meg. A szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI), a Pető András Karon (PAK) és az új egyetemi kórházként működő Szent Rókus Kórházban szerezhetik majd meg a hallgatók - olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán. A két kredites képzés a jövő tanévben kezdődik az ötödéveseknek.

rehabilitáció, orvosképzés, tanterv, kötelező tantárgy, orvostanhallgatók,
rehabilitáció, orvosképzés, tanterv, kötelező tantárgy, orvostanhallgatók,

Ezért fontos a képzés

Magyarországon 15 ezer rehabilitációs ágy van, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a szakma teljes egészében megjelenik a hazai orvosképzés tantervében - véli Dr. Cserháti Péter rektori biztos, az OORI főigazgatója. Mint mondta, mára már a legfejlettebb csúcstechnológia is jelen van a rehabilitációban. Létrehoztak már robotasszisztált rehabilitációs egységet is, a stroke-on átesett betegeket pedig virtuális memóriával segítik.

"A gyakorlati képzést előtérbe helyezve újítjuk meg a magyar orvosképzést, így a betegágy mellé már jelentős gyakorlati tapasztalattal érkeznek meg a fiatal orvosok" - fogalmazott korábban Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A részleteket itt olvashatja el!

Egy viszonylag fiatal szakmáról van szó, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1968-ban jelentette be az önálló fizikális és rehabilitációs medicinát. 1975-ben jött létre az OORI, a szakvizsga pedig 1980 körül alakult meg. A szakképzés az OORI-ban indult el, és az elmúlt időszakban mintegy 500 szakorvost képeztek ki - ismertette Dr. Dénes Zoltán, a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Medicina Tanszék tanszékvezetője.

A következő tanévtől minden hallgató egy hetet tölt az OORI-ban. Így olyan átfogó rehabilitációs ismereteket kaphatnak majd, amit fel tudnak használni a későbbi orvosi tevékenységük során - ismertette a tanszékvezető.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés