+10° - +30°
Nincs front

Koronavírus: mit kell tudniuk a rákbetegeknek?

HáziPatika

Kockázatoktól a védekezésen át a kezelések újratervezésééig az Amerikai Rákintézet (National Cancer Institute) összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Az új koronavírus eddig sosem tapasztalt élethelyzetek elé állít mindnyájunkat, és mivel egy új kórokozóról van szó, természetes, hogy sok a kérdés, a bizonytalanság és afélelemezzel kapcsolatban. A legtöbb daganatos betegségben szenvedőt talán az érdekel leginkább, hogy ők nagyobb eséllyel fertőződhetnek-e meg, illetve veszíthetik-e életüket afertőzésmiatt. Az Amerikai Rákintézet (National Cancer Institute) összefoglalója szerint bizonyos ráktípusok és olyan kezelések, mint például a kemoterápia legyengíthetik az immunrendszert, és ebből adódóan nőhet a fertőzések kockázata - beleértve az új koronavírus lehetőségét is. A kemoterápia alatt, a kezelési ciklus során vannak olyan időszakok, amikor különösen megnőhet a megfertőződés veszélye. A súlyos krónikus betegségben szenvedő gyerekeknél és felnőtteknél pedig nagyobb valószínűséggel alakulnak ki komolyabb komplikációkfertőző betegségekután, mint például a Covid-19.

Fontos, hogy a daganatos betegek fokozottan odafigyeljenek a távolságtartásra, ha lehet inkább maradjanak otthon. Fotó: Getty Images
Fontos, hogy a daganatos betegek fokozottan odafigyeljenek a távolságtartásra, ha lehet inkább maradjanak otthon. Fotó: Getty Images

Milyen a hatékony védekezés?

Sokakban felvetődik az a kérdés is, hogyan tudna hatékonyabban védekezni a koronavírus ellen, aki daganatos beteg. Jelenleg sem védőoltás, sem speciális kezelés nincs még a betegség ellen, így a legjobb védekezés az, ha mindent megteszünk a megfertőződés elkerüléséért. A lehetséges óvintézkedések ugyanazok, mint bármilyen egyéb fertőző légúti betegség, mint például influenza esetén.

Rossz hír a koronavírus terjedéséről

A bostoni MIT egyetem új kutatása szerint a koronavírust hordozó cseppek akár 8 méternél is messzebbre szállhatnak a levegőben. Ez azt jelentheti, hogy a személyes távolságtartás és a maszkviselés szabályait is újra kell gondolni. Kattintson a részletekért.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a következők betartását javasolja: kerüljük a nagyobb csoportosulásokat és a betegekkel való szoros fizikai kontaktust. Ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz. Mossunk kezet szappannal gyakran, legalább 20 másodpercig - különösen mosdóhasználat után, evés előtt, orrfújást, köhögést, tüsszentést vagy például kézfogást követően. Ajánlott továbbá az influenza elleni védőoltás is. A CDC a legveszélyeztetettebbek és közösségünk védelme érdekében továbbá azt is erősen javasolja, hogy maradjunk otthon, de ha mégis el kell intéznünk valamit, kerüljük a tömeget, és ne utazzunk hajóval vagy repülőn, csak ha feltétlenül szükséges. Emellett tárazzunk be gyógyszerekből és egyéb készletekből hetekre, sőt, amiből lehet, akár hónapokra is.


Hogyan hat a járvány a kórházi kezelésekre, konzultációkra?

Számos rákbeteg kezelését, konzultációit vagy akár műtéti időpontját is érintheti a koronavírus járvány, emiatt az orvosoknak elképzelhető, hogy változtatniuk kell a kezelési terven. Minden esetben mérlegelniük kell, melyik jár nagyobb veszéllyel: az ha egy konzultáció vagy egy kezelés elmarad, vagy az, ha lehetséges fertőzésnek teszik ki ezek miatt a betegeket. Bizonyos kezeléseket biztonsággal el lehet halasztani, míg másokat nem. Számos kérdést telefonon is feltehetünk orvosunknak, a receptek kiváltására pedig kérjünk segítséget, hogy elkerüljük a gyógyszertári sorbanállást.

Forrás: Cancer.org

Ismét a koronavírus mögé bújva próbálkoznak az internetes csalók - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső