Koronavírus: későn jutnak kórházba a betegek

A magyar kórházak túl vannak terhelve, jelenleg szinte az egész egészségügyi rendszer a koronavírus-fertőzöttek kezelésével foglalkozik - mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Egyre több a fiatal koronavírus-fertőzött a kórházakban - kattintson a részletekért!

Az elmúlt hetekben látszott, hogy olyan extrém terhelés éri a fekvőbeteg -osztályokat, amelyre eddig még soha nem volt példa - nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start című műsorában . Hozzátette, az intenzív osztályokon kezelt és gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma is megnőtt, ezért néhány osztály kivételével az egész egészségügyi rendszer a koronavírusos betegek kezelésére állt át. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden kórházi osztályon van olyan részleg, ami az intenzív ellátásra nem szoruló COVID-betegek gyógyítását szolgálja. A szakértő szerint nem lehet megjósolni, mi lesz egy vagy két hét múlva, ugyanakkor szerencsésnek tartja, hogy a több országban is megvalósított kórházi ágyak leépítése Magyarországon nem történt meg.

koronavírus COVID-19 egészségügy ellátás kórház
A magyar egészségügyi rendszer szinte teljesen átállt a koronavírusos betegek kezelésére.Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Több szakdolgozóra lenne szükség

A kamara elnöke kiemelte, hogy a kórházi ágyak számánál jelenleg égetőbb kérdés, hogy van-e elég szakdolgozó. Mint ismertette, az intenzív osztályokon a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt a szakápolók terhelése, a szokásos 4-6 beteg helyett ma már 10-12 betegek kell ellátnia egy szakdolgozónak, ami jóval nagyobb odafigyelést igényel. A segédápolói munkaköröket jelenleg olyan egészségügyisekkel töltik fel, akik még tanulnak , ám Balogh Zoltán szerint mivel ők nem szakápolók, csak kisegítőként lehet alkalmazni őket. Kiemelte, hogy amennyiben nincs megfelelő számú szakember, akkor nem lehet sikeresen védekezni a vírus ellen, ezért a kormánynak mindent meg kellene tennie azért, hogy visszacsábítsa azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem írták alá az új munkaszerződésüket .

Későn jutnak el a betegek a kórházakba

Mint azt korábban a HáziPatika.com is megírta , Magyarország a koronavírus miatti halálozási számokat nézve (lakosságarányosan) a nyolcadik helyen áll a világ országai között. Balogh Zoltán szerint ennek több oka is lehet, a többi között például az, hogy a koronavírusos betegek nagy része több napot tölt otthon betegen, orvosi ellátás nélkül, mielőtt eljutna egy egészségügyi intézménybe. Így mire beérkeznek a kórházba, már nagyon rossz állapotban vannak, és hetekbe vagy akár hónapokba is telhet, amíg felgyógyulnak. A szakértő úgy látja, ezen változtatni kellene, és ahelyett, hogy otthon lábadoznának a betegek, inkább az orvosnak kellene eldönteni, hogy kit mikor szükséges kórházba vinni.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez kiemelten fontos, hogy rövid időn belül minél többen megkaphassák a védőoltást. A cél érdekében már több gyermekorvos bekapcsolódott a munkába, és most a többieket is erre biztatják. Erről részletesebben korábban megjelent cikkünkben olvashat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)