Koronavírus: felkészültek a vidéki kórházak

Már több vidéki kórháznál is szűrősátrat állítottak fel a koronavírus-járvány miatt.

A koronavírus okozta helyzet Magyarországon is szigorú korlátozásokra késztette a kórházakat. Ahogy már korábban beszámoltunk róla, országszerte minden fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális intézményben látogatási tilalom van érvényben. Most pedig már egyre több kórháznál szűrősátrakat is látni - nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

koronavírus, koronavírus óvintézkedés, koronavírus kórház, koronavírus látogatási tilalom, koronavírus szűrősátor, koronavírus szűrés, koronavírus teszt
Egy érkező testhőmérsékletét mérik a Honvédkórház Róbert Károly körúti székhelyén felállított elővizsgálati sátorban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mi a célja a sátornak?

A Kanizsai Dorottya Kórház közleménye szerint az intézménybe kizárólag a sürgősségi betegellátó osztályon keresztül léphetnek be az akut megbetegedésekkel érkezők vagy a sürgős képalkotó vizsgálatra küldött páciensek, de minden esetben a kórház előtt álló szűrősátorban kell jelentkezniük. A koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett látogatási tilalom miatt a betegeknek hozott személyes tárgyakat szintén a szűrősátorban dolgozó személyzetnek lehet átadni - a páciens és az osztály feltüntetésével.

Koronavírus: nem fenyeget gyógyszerhiány - olvassa el a részleteket!

Az orosházi kórház udvarán, a sürgősségi betegellátó osztály mentőbejárata előtt szintén sátrat állítottak fel. A kórházba érkező betegeket minden esetben kikérdezik a betegosztályozó pultjánál. Ha valakiről feltételezhető, hogy koronavírussal fertőzött, akkor kap egy sebészeti maszkot, majd ebbe az elkülönítő sátorba kísérik. Így a fertőzésgyanús ember nem lép be a kórház területére. Mivel a hatályos eljárásrend szerint Orosházán nem készül koronavírusteszt, így az adott ember addig várakozik a sátorban, amíg meg nem érkezik érte a mentő, és át nem szállítja a fertőző betegek fogadására kijelölt gyulai kórházba. A sátorban székek, ágyak, mobil fűtés, ivóvíz, kézfertőtlenítő és wifi-kapcsolat is van, mellette pedig illemhely is található.


Változhat a rendelési idő

A miskolci önkormányzat a helyi Semmelweis kórház tájékoztatása alapján közölte, hogy ezt a kórházat is járványkórházzá alakítják a koronavírus-járvány miatt, ezért a jövő héten lehet változás a rendelési időkben. A következő 48 órában viszont még változatlan munkarendben üzemelnek. A Semmelweis-tagkórház fekvőbeteg-ellátó területét minősítik át járványügyi ellátóközponttá, de a szakrendelőt várhatóan tovább üzemeltetik. A kórház telephelyein a járóbeteg-ellátásban továbbra is kizárólag az életveszélyes állapotú betegeket és a sürgős eseteket látják el. Azonban továbbra is kiemelt hangsúlyt fektetnek a daganatos betegek ellátására - ezen a területen semmilyen korlátozást nem vezettek be, és a jövőben sem terveznek.

A berettyóújfalui Gróf Tisza István kórházban az új koronavírus elleni védekezés részeként egykapus beléptetőrendszert vezettek be. A kórház honlapján közzétett tájékoztató szerint a beléptetőkapu munkanapokon reggel 7 és délután 4 óra között a rendelőintézet főbejáratánál működik, ügyeleti időben pedig a sürgősségi betegellátó osztály bejáratánál. Az egykapus beléptetés során minden beérkezőnek megmérik a hőmérsékletét, majd az érintetteknek kérdőívet kell kitölteniük - ezek alapják döntik el, hogy fennáll-e náluk a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházban továbbra is teljes látogatási tilalom van érvényben, így a beléptető rendszeren sem engedik tovább a látogatókat vagy a beteg kísérőit.

Hogyan bánjunk gyerekeinkkel, ha karanténba kényszerültünk? Olvassa el a szakértők tanácsait társportálunkon, az nlc.hu-n!

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső