Koronavírus: felkészítik a kórházakat

HáziPatika

Pontos leírást kaptak a hazai kórházak arra vonatkozóan, mi a teendő, ha egy betegnél koronavírus-fertőzés gyanúja merülne fel.

Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus valószínűleg már Magyarországon van. Részletek itt.

A nepszava.hu cikke szerint az Országos Tisztifőorvos aktualizált eljárásrendben hirdette ki az ilyen esetekben követendő protokollt. A lap birtokába került dokumentum alapján már a koronavírus-fertőzés gyanúját is be kell jelenteniük az egészségügyi intézményeknek a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya - vagy munkaidőn kívül a kormányhivatal ügyelete - felé. A beteget pedig az alábbiak szerint kell kezelni.

  • A betegre sebészi maszkot kell adni.
  • A beteggel érintkező egészségügyi dolgozók a szokásos egyéni védőeszközök (például köpeny, kesztyű) mellett FFP2 vagy FFP3 respirátort (légzésvédőt) viseljenek.
koronavírus, fertőzésgyanú, kórház, arcmaszk, védőmaszk, légzésvédő

A fertőzésgyanús beteggel érintkező kórházi dolgozókat megfelelő védőeszközökkel kell ellátni.

Fotó: Getty Images

  • A beteget haladéktalanul el kell különíteni infektológiai osztályon külön (lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőző egyágyas) kórteremben.
  • A betegtől mintát kell venni új koronavírus kimutatása érdekében: aeroszolképződéssel járó mintavételi beavatkozásokhoz FFP3 respirátor, védőszemüveg/arcvédő, kesztyű, védőruha/köpeny szükséges.
  • A mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központba kell szállítani, a szállításról az egészségügyi intézmény gondoskodik.
  • A beteget ellátó egészségügyi dolgozókat regisztrálni kell: ha a beteggel történt kontaktustól számított 14 napon belül légúti tünetek lépnek fel az egészségügyi dolgozónál, azt azonnal jelentenie kell.

  • A kórteremben folyamatos környezetfertőtlenítés szükséges virucid hatású fertőtlenítőszerrel.
  • A beteg indokolatlanul nem hagyhatja el a kórtermet.
  • A látogatók számát minimalizálni kell, előzetes regisztráció után, védőeszközben léphetnek be a kórterembe. A látogatóknak a védőeszközöket az egészségügyi intézmény biztosítja, annak használatát meg kell nekik tanítani.
  • Amennyiben az elkülönített beteg mintája új koronavírusra pozitív lesz, és ha a beteg szállítható állapotban van, mentővel a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe kell szállítani.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső