Koronavírus: felkészítik a kórházakat

Pontos leírást kaptak a hazai kórházak arra vonatkozóan, mi a teendő, ha egy betegnél koronavírus-fertőzés gyanúja merülne fel.

Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus valószínűleg már Magyarországon van. Részletek itt.

A nepszava.hu cikke szerint az Országos Tisztifőorvos aktualizált eljárásrendben hirdette ki az ilyen esetekben követendő protokollt. A lap birtokába került dokumentum alapján már a koronavírus-fertőzés gyanúját is be kell jelenteniük az egészségügyi intézményeknek a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya - vagy munkaidőn kívül a kormányhivatal ügyelete - felé. A beteget pedig az alábbiak szerint kell kezelni.

  • A betegre sebészi maszkot kell adni.
  • A beteggel érintkező egészségügyi dolgozók a szokásos egyéni védőeszközök (például köpeny, kesztyű) mellett FFP2 vagy FFP3 respirátort (légzésvédőt) viseljenek.

koronavírus, fertőzésgyanú, kórház, arcmaszk, védőmaszk, légzésvédő
A fertőzésgyanús beteggel érintkező kórházi dolgozókat megfelelő védőeszközökkel kell ellátni. Fotó: Getty Images

  • A beteget haladéktalanul el kell különíteni infektológiai osztályon külön (lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőző egyágyas) kórteremben.
  • A betegtől mintát kell venni új koronavírus kimutatása érdekében: aeroszolképződéssel járó mintavételi beavatkozásokhoz FFP3 respirátor, védőszemüveg/arcvédő, kesztyű, védőruha/köpeny szükséges.
  • A mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központba kell szállítani, a szállításról az egészségügyi intézmény gondoskodik.
  • A beteget ellátó egészségügyi dolgozókat regisztrálni kell: ha a beteggel történt kontaktustól számított 14 napon belül légúti tünetek lépnek fel az egészségügyi dolgozónál, azt azonnal jelentenie kell.

  • A kórteremben folyamatos környezetfertőtlenítés szükséges virucid hatású fertőtlenítőszerrel.
  • A beteg indokolatlanul nem hagyhatja el a kórtermet.
  • A látogatók számát minimalizálni kell, előzetes regisztráció után, védőeszközben léphetnek be a kórterembe. A látogatóknak a védőeszközöket az egészségügyi intézmény biztosítja, annak használatát meg kell nekik tanítani.
  • Amennyiben az elkülönített beteg mintája új koronavírusra pozitív lesz, és ha a beteg szállítható állapotban van, mentővel a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe kell szállítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)