Koronavírus: felkészítik a kórházakat

Pontos leírást kaptak a hazai kórházak arra vonatkozóan, mi a teendő, ha egy betegnél koronavírus-fertőzés gyanúja merülne fel.

Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus valószínűleg már Magyarországon van. Részletek itt.

A nepszava.hu cikke szerint az Országos Tisztifőorvos aktualizált eljárásrendben hirdette ki az ilyen esetekben követendő protokollt. A lap birtokába került dokumentum alapján már a koronavírus-fertőzés gyanúját is be kell jelenteniük az egészségügyi intézményeknek a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya - vagy munkaidőn kívül a kormányhivatal ügyelete - felé. A beteget pedig az alábbiak szerint kell kezelni.

  • A betegre sebészi maszkot kell adni.
  • A beteggel érintkező egészségügyi dolgozók a szokásos egyéni védőeszközök (például köpeny, kesztyű) mellett FFP2 vagy FFP3 respirátort (légzésvédőt) viseljenek.

koronavírus, fertőzésgyanú, kórház, arcmaszk, védőmaszk, légzésvédő
koronavírus, fertőzésgyanú, kórház, arcmaszk, védőmaszk, légzésvédő

  • A beteget haladéktalanul el kell különíteni infektológiai osztályon külön (lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőző egyágyas) kórteremben.
  • A betegtől mintát kell venni új koronavírus kimutatása érdekében: aeroszolképződéssel járó mintavételi beavatkozásokhoz FFP3 respirátor, védőszemüveg/arcvédő, kesztyű, védőruha/köpeny szükséges.
  • A mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központba kell szállítani, a szállításról az egészségügyi intézmény gondoskodik.
  • A beteget ellátó egészségügyi dolgozókat regisztrálni kell: ha a beteggel történt kontaktustól számított 14 napon belül légúti tünetek lépnek fel az egészségügyi dolgozónál, azt azonnal jelentenie kell.

  • A kórteremben folyamatos környezetfertőtlenítés szükséges virucid hatású fertőtlenítőszerrel.
  • A beteg indokolatlanul nem hagyhatja el a kórtermet.
  • A látogatók számát minimalizálni kell, előzetes regisztráció után, védőeszközben léphetnek be a kórterembe. A látogatóknak a védőeszközöket az egészségügyi intézmény biztosítja, annak használatát meg kell nekik tanítani.
  • Amennyiben az elkülönített beteg mintája új koronavírusra pozitív lesz, és ha a beteg szállítható állapotban van, mentővel a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe kell szállítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső