Koronavírus: ezért problémás a nyitás az egészségügyben

HáziPatika

Több akadálya is van a normális betegforgalom visszaállításának.

Hiába hirdette meg az újraindulást Kásler Miklós humán miniszter szerdára, még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben - írja a Népszava. A lap szerint egyre hosszabbak a koronavírus-járvány okozta leállások miatt a várólisták: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületére hivatkoznak, amelyből kiderült, hogy diagnosztikus szívkatéterezésre például mintegy 1123, csípőprotézisre kb. 6000, különféle gerincműtétekre pedig 1400-1500 beteg várakozik.

Pfizer-vakcina: hogyan teljesít a mutánsokkal szemben? Részletek!

Ennek ellenére a szakrendelők és a kórházak továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd, hiszen egyelőre még túl sok területen kell teljesíteniük: a lakossági ellátásokat ugyanis úgy kell újraindítani, hogy közben fokozni kell az oltási tempót, változatlan kapacitással kell fönntartani a kórházak COVID-részlegeit, illetve szabadságra is kell engedni a kifáradt orvosokat és a nővéreket. Egy, a Népszavának nyilatkozó intézményvezető úgy fogalmazott, "minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás".

Még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben.
Még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben. Fotó: Getty Images

A normális betegforgalom visszaállításának akadályai

A járvány alatt egyébként a kórházak 30-40 százalékkal kevesebb beteget fogadtak, akit pedig elláttak, azoknak a nagy része koronavírus-fertőzött volt. A fertőző betegek mellé ráadásul az ellátások leállításával takarékra állított osztályokról, műtőkből vezényelték át az embereket. Hiába csökken azonban a betegszám, a miniszter frissen kiadott utasítása szerint a COVID-osztályokat egyelőre fenn kell tartani. Ugyanakkor az itt dolgozó nővérek és orvosok nem vehetnek részt azoknak az ellátásában, akik nem koronavírus-fertőzöttek. Az is akadályozza a normális betegforgalom visszaállítását, hogy a szakrendelők jó részén oltópontok működnek, a fővárosban pedig a tavaly nyár vége óta zajló kórházi felújítások szűkítik a kapacitásokat.


Testhőmérséklet-mérés és negatív PCR-teszt

Kásler Miklós is megszabott korlátokat az újranyitást elrendelő utasításában. Ilyen például, hogy a továbbiakban is csak előre egyeztettet időpontban, testhőmérséklet-mérés után fogadhatják a betegeket az intézmények. Vagy, hogy csak az kérheti az ellátását, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztje, a műtét napján pedig további antigénteszttel kell igazolnia, hogy nem fertőzött.

AstraZeneca-oltás: 40 alattiaknak nem javasolják - a részleteket olvassa el korábbi cikkünkben

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső