+10° - +26°
Nincs front

Koronavírus: ennyi kórházi ágy marad a fertőzötteknek

HáziPatika

Kérdéses, hogy hétfőn be tudják-e indítani az ellátást a nem COVID-os ágyakon - fogalmazott Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke.

Koronavírus: megtalálták a gyenge pontját - részletek!

A tavaly márciusban berobbant koronavírus-járvány következtében akkor, mint ahogy arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, a kórházi ágyak 60 százalékát kellett az egészségügyi intézményeknek felszabadítania, hogy ellássák a COVID-19-betegeket. Később a második és harmadik járványhullámban ez az arány az éppen aktuális miniszteri rendeletek szerint változott, az RTL Klub információi szerint a most lecsengő hullámban már "csak" az ágyak 40 százazaléka volt a COVID-betegeké.

Hétfőtől már csak a kórházi ágyak 20 százalékát tartják fenn COVID-19-betegeknek. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Hétfőtől már csak a kórházi ágyak 20 százalékát tartják fenn COVID-19-betegeknek.
Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Hétfőtől változik a rendszer

Ez az arány azonban néhány napon belül felére csökken. Mindez Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások miniszterének Facebook-posztjából derült ki. A néhány mondatos bejegyzés szerint a finanszírozott betegágyak 80 százalékát visszakapja a normál betegellátás, 20 százalékát pedig továbbra is a COVID-os pácienseknek kell fenntartani. Azt viszont már a híradó külön kérdésére közölte a szaktárca, hogy e lépés május 24-től, tehát jövő hétfőtől lép életbe.

"Ha ez a 20 százalék a rehabilitációs ágyakra és ápolási otthonokra is vonatozik, akkor nagyon komoly gond van, mert ott eddig is nagyon szoros volt az ágykihasználás" - reagált a hírre Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. A csatornának nyilatkozva hangsúlyozta, ha ezeken a helyeken továbbra is az ágyak 20 százalékát akarják fenntartani a fertőzötteknek, akkor az komoly problémát fog okozni.


Milyen ellátás lesz azon a 80 százalékon?

"Lehet-e ezt a 80 százalékot egyáltalán beindítani azokkal az emberekkel, akik most még rendelkezésre állnak?" - Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) győri elnöke szerint most ez a kérdés. Továbbá, az, milyen minőségű ellátást tudnak majd biztosítani ezeken az ágyakon. A szakember Kásler Miklós azon bejelentésére is reagált, miszerint a fekvőbeteg ellátásban dolgozók munkaelosztását úgy kell megszervezni, hogy számukra az éves rendes szabadság kiadható legyen. "Ezt mielőbb, már nyáron meg kellene szervezni" - mondta a műsorban, megjegyezve, sokan annyira kimerültek, hogy számukra 1-2 hét pihenés nem biztos, hogy elég lesz. Vannak, akiknek komplett rehabilitációra volna szükségük - jelentette ki Szijjártó László.

Bár már Magyarországon is elkezdődött a nyitás, a gyermekpszichiátrián még csak most lobban be a második hullám. A beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekeknek a visszatérés újabb pszichés terhet jelent, míg a kamaszok többségén a bezártság is komoly nyomokat hagyott - hívta fel a figyelmet a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és az UNICEF Magyarország. További részletek korábbi cikkünkben.

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső