Koronavírus: ennyi ágyat kell felszabadítaniuk a kórházaknak

HáziPatika

Megyénként a COVID-ellátást biztosító kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására - mondta el Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki arról is beszélt, milyen műtéteket halasztanak, és kik azok a betegek, akiket nem várakoztatnak.

A Népszava szerdán számolt be arról, hogy a centrumkórházak igazgatói levelet kaptak, miszerint az egyre több COVID-os beteg miatt le kell mondani a halasztható operációkat - az operatív törzs azonban csak lehetőségként beszélt erről. Az Infostart a levél pontos tartalmáról kérdezte Ficzere Andreát.

Megyénként a COVID-ellátást biztosító kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására.
Megyénként a COVID-ellátást biztosító kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Megyénként 20 százalék

Magyar COVID-túlélő: "oltottként két köhintéssel megúsztam volna".

Mint azt Ficzere Andrea elmondta, eddig is párhuzamosan zajlott az elektív (tervezett, beütemezett) ellátás, és ez a jövőben is így lesz. Hozzátette: a COVID-os és a nem COVID-os betegek egyszerre történő ellátása nehéz feladat, "de meg fogjuk oldani".

"Most az a feladatunk, hogy régiónként - ez Budapestre vonatkozik -, illetve megyénként az aktív ellátást nyújtó és nem mentesített kórházak, tehát a COVID-ellátás alól nem mentesített kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására. Az adott régió vagy megye meghatározhatja, hogy mely intézmények biztosítják ezt a 20 százalékot, hiszen lehet arra törekedni, hogy bizonyos intézményeket felmentsünk a feladat alól, mások inkább nagyobb munkát vállalnak ebben az ellátásban. Ez nyilván az adott régió feltételeitől, illetve szempontjaitól függ, de összességében egy régión belül 20 százaléknak kell szabaddá válnia COVID-betegek számára, és ennek a 20 százaléknak a 10 százalékát kell kitenni a COVID-intenzív ágyaknak" - ismertette a részleteket az elnök, aki hozzátette: ha belefér ezen felül az adott elektív ellátás, akkor azt megcsinálják.


Őket nem várakoztatják

Első lépésben azokat a műtéteket fogják elhalasztani - ha el kell halasztani -, amelyek anesztéziát igényelnek. Egy szemészeti beavatkozásnál például, ahol nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hozni, magyarázta Ficzere Andrea. Kiemelte továbbá, hogy a daganatos betegek és minden olyan beteg, aki sürgősségi ellátást igényel, megkülönböztetetten kap ellátást. Őket nem várakoztatják, hanem az adott intézmény lehetőségeitől függően a létező leghamarabbi időpontban, a COVID-ellátástól függetlenül próbálják meggyógyítani.

Az új koronavírus okozta COVID-19 betegségben haldokló, illetve elhunyt személyek sokkoló fényképeivel próbál a védőoltás beadatására ösztönözni a cseh egészségügyi minisztérium.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső