Koronavírus: ennyi ágyat kell felszabadítaniuk a kórházaknak

Megyénként a COVID-ellátást biztosító kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására - mondta el Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki arról is beszélt, milyen műtéteket halasztanak, és kik azok a betegek, akiket nem várakoztatnak.

A Népszava szerdán számolt be arról, hogy a centrumkórházak igazgatói levelet kaptak, miszerint az egyre több COVID-os beteg miatt le kell mondani a halasztható operációkat - az operatív törzs azonban csak lehetőségként beszélt erről. Az Infostart a levél pontos tartalmáról kérdezte Ficzere Andreát.

Megyénként a COVID-ellátást biztosító kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására.
Megyénként a COVID-ellátást biztosító kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Megyénként 20 százalék

Magyar COVID-túlélő : "oltottként két köhintéssel megúsztam volna".

Mint azt Ficzere Andrea elmondta, eddig is párhuzamosan zajlott az elektív (tervezett, beütemezett) ellátás, és ez a jövőben is így lesz. Hozzátette: a COVID-os és a nem COVID-os betegek egyszerre történő ellátása nehéz feladat, "de meg fogjuk oldani".

"Most az a feladatunk, hogy régiónként - ez Budapestre vonatkozik -, illetve megyénként az aktív ellátást nyújtó és nem mentesített kórházak, tehát a COVID-ellátás alól nem mentesített kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására. Az adott régió vagy megye meghatározhatja, hogy mely intézmények biztosítják ezt a 20 százalékot, hiszen lehet arra törekedni, hogy bizonyos intézményeket felmentsünk a feladat alól, mások inkább nagyobb munkát vállalnak ebben az ellátásban. Ez nyilván az adott régió feltételeitől, illetve szempontjaitól függ, de összességében egy régión belül 20 százaléknak kell szabaddá válnia COVID-betegek számára, és ennek a 20 százaléknak a 10 százalékát kell kitenni a COVID-intenzív ágyaknak" - ismertette a részleteket az elnök, aki hozzátette: ha belefér ezen felül az adott elektív ellátás, akkor azt megcsinálják.

Őket nem várakoztatják

Első lépésben azokat a műtéteket fogják elhalasztani - ha el kell halasztani -, amelyek anesztéziát igényelnek. Egy szemészeti beavatkozásnál például, ahol nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hozni, magyarázta Ficzere Andrea. Kiemelte továbbá, hogy a daganatos betegek és minden olyan beteg, aki sürgősségi ellátást igényel, megkülönböztetetten kap ellátást. Őket nem várakoztatják, hanem az adott intézmény lehetőségeitől függően a létező leghamarabbi időpontban, a COVID-ellátástól függetlenül próbálják meggyógyítani.

Az új koronavírus okozta COVID-19 betegségben haldokló, illetve elhunyt személyek sokkoló fényképeivel próbál a védőoltás beadatására ösztönözni a cseh egészségügyi minisztérium.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: