Koronavírus: a magyar állatorvosok is segíthetnek

Nem várt helyről kaphatnak segítséget a magyar orvosok, ha a koronavírus-járvány azt szükségessé teszi.

"Az ország közel háromezer állatorvosa közül az önkéntes jelentkezők akár az embergyógyításba is bevethető lennének" - mondta Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke a Népszavának adott interjúban. Erről a lehetőségről az egészségügyi államtitkárnak levélben írtak, és bár érdemi választ nem kaptak, Gönczi úgy fogalmazott, nemes gesztusnak értékelték a felajánlásukat.

koronavírus, háziállat, kutya, járvány
koronavírus, háziállat, kutya, járvány

Egyelőre természetesen nincs szükség az állatorvosok bevetésére a koronavírus-járványban, de a kamara elnöke szerint erkölcsi-szakmai kötelességük volt jelezni, hogy készen állnak. "Be tudunk kötni infúziót, képesek vagyunk beadni injekciót, alkalmasak vagyunk elvégezni bizonyos vizsgálatokat. Nem az orvosok helyett, hanem mellettük" - hangsúlyozta a szakember, aki szerint vidéken a mai napig bevett szokás, hogy az emberek saját egészségükre vonatkozóan is kérnek tanácsot az állatorvostól.

Ezek lehetnek a legígéretesebb gyógyszerek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Kattintson a részletekért.

Így óvjuk állatainkat és magunkat

A lap a koronavírus-járvány kapcsán a háziállatokról terjedő tévhitekről is kérdezte Gönczi Gábort. A szakember hangsúlyozta, aktívan nem, de passzívan terjeszthetik az állatok a vírust, akárcsak egy ajtókilincs vagy egy metrókorlát. Ez azonban a legtöbb esetben a gazda gondatlanságán múlhat.

"Ha a tenyerünkbe köhögünk, és ugyanazzal a mozdulattal végigsimítjuk a kutya hátát, majd találkozunk a szomszéddal, aki szintén megvakargatja ott a kutyánkat, nos, akkor a kutya valóban 'hordozza' a vírust, amit viszont az emberi butaság idéz elő" - mondta az állatorvosi kamara elnöke, aki egyúttal óvva intett az állatok fertőtlenítésétől. Ha szeretnénk is tisztán tartani a bundájukat, akkor javaslata szerint elég kutya-, vagy annak híján hagyományos sampont használni.

Öt nap alatt épült fel a londoni karanténkórház - nézze meg az erről készült videót társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső