Kórházi osztályokat kellett lezárni

Érezhetően súlyos gondokat okoz az országban, hogy egyre kevesebb az egészségügyi munkavállaló. A szakdolgozóhiány miatt most lezárták a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának egy részét.

Negyven ágyat zártak le

A Magyar Nemzet cikke szerint a kórházban betegeknek szánt, írásbeli tájékoztatás nincs erről, és ottjártukkor a dolgozók sem akartak bővebb felvilágosítást adni a helyzetről.

Szlávik János infektológus főorvos azonban arról beszélt, hogy negyven ágyat zártak most le, mégpedig a karácsonyi szabadságolások miatt. Szerinte ez más kórházakban is így van ilyenkor, nem új gyakorlat. Vagyis valószínűleg nem ez az egyetlen intézmény, ahol a fekvőhelyek egy része elérhetetlen. Az évnek ebben az időszakában ugyanis többen mennek szabadságra, így nehezebb megoldani a helyettesítést.

Üresen állnak a kórházi ágyak Hiába állnak üresen az ágyak a magyarországi kórházakban, a betegek gyakran mégis kénytelenek várakozni az ellátásra. "Jelentős különbségek vannak az országban, ha azt vizsgáljuk, hogy mennyire használják ki a kórházak a rendelkezésükre álló ágyakat. Míg például Budapesten az 1918 ágyas Honvédkórházban 80 százalék felett volt tavaly a kihasználtság, addig ugyanez a szintén fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban 558 ágy esetében 59 százalék volt" - derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból. Habár a kisebb kapacitású, rehabilitációs, valamint krónikus ellátást nyújtó intézmények körében előfordult 100 százalék feletti kihasználtság is, számos nagy intézetben az 50 százalékot is alig érte el ez az arány. A témáról itt olvashat bővebben.

Kórházi osztályokat kellett lezárni, kórházak egészségügy kórházi ágyak Egyesített Szent István és Szent László Kórház kórház betegellátás munkaerőhiány orvoselvándorlás
Kórházi osztályokat kellett lezárni

Nincs elég dolgozó az egészségügyben

A legtöbb ellátóhelyen mára egyre nagyobb problémát jelent a szakemberhiány. A Világgazdaság korábban ezzel kapcsolatban arról írt, hogy 2017 nyarán a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a humánegészségügyi és szociális ellátás területén 7028 állás volt betöltetlen.

A kérdésre, hogy a lezárás alatt hova fordulhatnak a betegek, hiszen Budapest egyik jelentős ellátóhelyéről van szó, Szlávik János úgy válaszolt, hogy ebben az időszakban nem szokott nagyobb járvány kialakulni, az influenza is inkább csak január-február körül indul, ezért nem okoz fennakadást az ágyak lezárása. Így is el tudják látni az összes érkező pácienst - hasonló eset korábban is volt már a kórházban.

Csak tüneti kezelés, nem megoldás

Az ágazati súlyos emberhiányról Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is nyilatkozott. Az M1 csatornán arról beszélt, hogy a humánerőforrás-krízist elsősorban a szakdolgozók hiánya okozza, az egy főre jutó orvosok száma megfelel a nyugat-európai átlagnak. Hogy a krízist valamelyest mérsékeljék, az állam ösztöndíjprogramot indít.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: