Kórházat nyit az evangélikus egyház

Az evangélikus egyház is megnyithatja saját kórházát Budapesten, a Péterfy Sándor utcai intézmény egyik telephelyén. A leendő kórház többek között mozgás­szervi és időskori rehabilitációs, illetve hajléktalan betegek ellátását végezheti. A tervek jövő nyárig készülhetnek el.

221 millió forint a kórház tervezésére

A Magyarországi Evangélikus Egyház is bekapcsolódik a fővárosi betegellátásba - mondta el a Magyar Időknek Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az Egészséges Budapest program (EBP) koordinálásáért felelős biztosa.

A Péterfy Sándor utcai kórház fejlesztési tervében szerepel, hogy a Szövetség utcai kapacitásokat átköltöztetik az Alsó erdősor utcai telephelyre annak felújítása után, így a kórház krónikus funkciói nem változnak, de korszerűbb körülmények között működnének tovább - számolt be a miniszteri biztos.

A többi nagyobb felekezetnek már mind van egészségügyi intézménye Budapesten: a Bethesda Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, a budapesti Szent Ferenc Kórház, illetve a Mazsihisz Szeretetkórház, ezek szintén kapnak állami támogatást az idei költségvetésből.

Cserháti Péter elmondta, a telephely kiválasztásához több helyszínt jártak be az EBP és az egyház munkatársai, végül a Péterfy Sándor utcai kórház egyik telephelyét képező, Szövetség utcai és Hársfa utcai ingatlanokat találták a legalkalmasabbnak.

Kórházat kap az evangélikus egyház, evangélikus egyház járóbeteg-szakellátás Cserháti Péter Péterfy Sándor Utcai Kórház Magyarországi Evangélikus Egyház Egészséges Budapest Program
Kórházat kap a Magyarországi Evangélikus Egyház is

190 krónikus ágy lesz

Szavai szerint az evangélikus fenntartású intézmény bázisát 190 krónikus ágy jelentené, amelyek egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézethez tartoztak, ám évekig használaton kívül voltak. A kórház mozgásszervi rehabilitációs, időskori rehabilitációs és hospice ellátást végezne, illetve felmerült a hajléktalan betegek ellátásának lehetősége is, amire égető szükség van a belvárosban - fogalmazott a miniszteri biztos.

Az evangélikus kórház a tervek szerint járóbeteg-szakellátást is biztosítana, amellyel kapcsolatban Cserháti Péter azt hangsúlyozta: az egyházi kórházakra nem vonatkozik a terület ellátási kötelezettség, vagyis az ország bármely részéről felvehetnek betegeket.

Elmondta, hogy az evangélikus egyháznak 2019 nyaráig kell elkészülnie a kiviteli tervekkel, és remélhetőleg 2020-2021-ben megkezdődhet az intézmény gyakorlati működése is. Becslések szerint négy-ötmilliárd forintba kerülhet a kórház teljes megvalósítása, ez az összeg egy nővérszálló építését is magában foglalhatja - összegezte a miniszteri biztos.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)