Kiemelt figyelmet kap az iskolaorvoslás

A kormány az idei évben 100 millió forinttal növelte az iskolaorvosi tevékenységre fordítandó keretösszeget, ez csaknem hétszázalékos emelést jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence kiemelte: az iskola-egészségügyi ellátás képes kapcsolatot tartani az érintett lakosság teljes egészével. Ezáltal ezen a szinten lehet a lakosság egészségmagatartását a leghatékonyabban befolyásolni, és a gyakorlatban is egyenlő hozzáférést biztosítani a gyermekek és felnőttek számára a közel azonos színvonalú szolgáltatásokhoz.

Mivel nem különíthető el az egészségügyi alapellátás más területeinek fejlesztésétől, ezért a kormány az iskola-egészségügyi ellátás megreformálását komplex formában készíti elő. Méghozzá a lakóhelyközeli egészségszolgáltatások körének bővítésével, a népegészségügyi szemléletű iskola-egészségügy és a védőnői hálózat szerepének és feladatainak újragondolásával.

Az iskolában az orvos feladata egészen más, mint a háziorvosi rendelőben, még akkor is, ha a személye esetleg megegyezik.

Mindez egyrészt a jelenlegi szolgáltatások, valamint a meglévő portfólió fejlesztését, másrészt az orvosi-, védőnői- és más szakdolgozói humánerőforrás-állomány kapacitásainak, tudásának, képességeinek bővítését, megelőzést támogató szemléletének és attitűdjének fejlesztését igényli.

Több milliárd forintos programok

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a kormány a fenti célok megvalósítása érdekében egy 18 milliárd forintos keretet különített el. A program részeként kidolgozzák a lakóhelyközeli egészségügyi szolgáltatások rendszerét. A lakóhely közelében elérhető megelőző és a beteg gyógyulásával, nem pedig továbbutalásával végződő ellátások fejlesztése, valamint ennek központi támogatása prioritást élvez az egészségpolitikában.

Jelentős összegeket különítettek el az iskolai egészségfejlesztésre

Hozzátette: a népegészségügyi és mentális egészségfejlesztés hatékony működtetésére, szervezeti struktúrájára és finanszírozására az említett program tesz javaslatot.

A fenti programhoz kapcsolódóan a kormány további hétmilliárd forintot különített el a helyi népegészségügyi kapacitások fejlesztésére - jelezte az államtitkár, aki szerint a mentális egészség országos mutatóinak javításához elengedhetetlen a területi népegészségügyi intézményrendszer bővítése, a minél teljesebb országos lefedettség elérése érdekében.

Teljes körű iskolai egészségfejlesztés

Rétvári Bence kiemelte: a teljes körű iskolai egészségfejlesztés a specifikus iskolai programok révén valósulhat meg, amelyek elsődleges felelőse az iskola-egészségügyi ellátórendszer, továbbá a pedagógusok és a segítő szakemberek.


Az iskolai programokban egyebek között megjelenik a dohányzás megelőzésének és visszaszorításának előmozdítása is.

A felhívások megjelenéseit az idei évre tervezik.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső