Kiderült, melyik a leghosszabb várólista

HáziPatika

Közel harmincezer beteg vár valamilyen orvosi beavatkozásra jelenleg Magyarországon. A legtöbben szürke hályog miatt kerültek várólistára, míg a leghosszabb várakozási idő a fél évet is meghaladja.

Megbüntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a műtétre váró betegeket. Részletek itt.

Az elmúlt napokban átalakult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistákra vonatkozó adatbázisa, így a betegek immár nem csupán a tervezett, de a ténylegesen várakozási időről is tájékozódhatnak az egyes beavatkozások kapcsán - írta meg az mfor.hu. A portál egy korábbi cikkére reagálva maga a NEAK foglalt úgy állást, hogy nem a tervezett, hanem a tényleges várakozási idő a mérvadó, csakhogy ez utóbbira vonatkozóan eddig nem közöltek adatot az említett adatbázisban, illetve a honlap egy másik pontján is csupán régebbi adatokat találhattak a látogatók.

Egyes műtétekre hónapokat kell várni
Egyes műtétekre hónapokat kell várni. Fotó: iStock

A mostani frissítést követően kiderült, hogy jelenleg több mint 29 ezer páciens vár valamilyen műtétre. A leghosszabb várakozási idővel transzkatéteres szívbillentyű-beültetés esetén kell számolni, amely esetén a tényleges idő 191 nap. Összesen 287 betegnél kellene elvégezni ezt a beavatkozást, miközben az elmúlt 6 hónap során 133 esetet láttak el Magyarországon. Urológiai kisműtétekre 148 napot kell jelenleg várni, míg a nagyobb bélrendszeri műtétekre 136 napot, amennyiben nem rosszindulatú daganatokról van szó.


A legtöbben szürke hályog miatt műttetnék meg magukat, összesen 9247-en. Erre átlagosan 44 nap a várakozási idő, az egyes térségek között ugyanakkor jelentős eltérések lehetnek: míg Észak-Magyarországon csupán alig több mint három hetet kell várni a szemészeti beavatkozásra, addig a Nyugat-Dunántúlon 61 napot. Szintén rengetegen várnak térd- (5209 fő) és csípőprotézis (3883 fő) beültetésére. Előbbi esetén 126, utóbbi esetén 94 nap az átlagos várakozási idő.

A várólistákra vonatkozóan további információt találhat a NEAK adatbázisában ide kattintva.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső