Kiderült, ennyi magyar cukorbeteg

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisában felhalmozott információkra alapozott felmérés áttekintő képet ad az elmúlt másfél évtized hazai cukorbeteg-ellátásáról.

Átütő pozitív tendenciák láthatók a magyarországi cukorbeteg-ellátásban: 5800 elkerült halálozás évente, harmadával csökkent infarktus- és negyedével kisebb stroke-veszély, kevesebb amputáció és kevesebb kórházban töltött idő - derül ki a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó, nagyszabású (DIABETES EPI) projektjének kutatásából. Mindez olyan időszakban, amikor alig félmillióról közel 800 ezerre nőtt itthon az ismert cukorbetegek száma.

Nő a betegszám és a költség

A cukorbetegek mintegy 94 százaléka 2-es típusú diabéteszes Magyarországon. "Ez a világjárványként számon tartott betegség ma már minden ötödik 60 év feletti egyénnél megtalálható" - mondja Jermendy György professzor. A 700 ezret meghaladó felnőtt- és időskorú cukorbeteg korszerű elvek szerinti ellátására és főként a szövődmények kezelésére jelenleg évi 200 milliárd forintot meghaladó összeget költ az egészségügyi kormányzat. 2006 óta a ráfordított költség növekedése megfelel a betegszám növekedésének, az azóta elérhetővé vált modern, drágább kezelések ellenére a betegszintű költségek egyáltalán nem nőttek az elmúlt 8 évben.
Az éves költségkeret mindössze 12 százaléka jut a szövődmények megelőzését szolgáló modern terápiákra. Ezen ráfordítások tükrében különösen jelentősnek tekinthetők az EPI kutatásból levonható pozitív eredmények és tendenciák.
A kedvező folyamatok sorába tartozik, hogy az elmúlt 8 évben kisebb arányban kerültek diabéteszesek kórházba, és megrövidült az ott töltött idő is. Mint a Magyar Diabetes Társaság elnökének, Kempler Péter professzornak és a társaság leendő elnökének, Wittmann István professzornak a szavaiból kiderül, ebben az időszakban már 1000-rel kevesebb volt a szívinfarktusok száma, a kilátások pedig még biztatóbbak.
Átütő pozitív tendenciák láthatók a magyarországi cukorbeteg-ellátásban

Átütő pozitív tendenciák láthatók a magyarországi cukorbeteg-ellátásban

Jelentős mértékben csökkent a stroke kialakulásának esélye is, kevesebb lett az amputáció, és ami a legfontosabb, közel 6000-rel csökkent az időskori cukorbetegek halálozása. Ezen eredmények azért is figyelemre méltók, mert a diabéteszes betegek mintegy 40 százaléka meghal 14 évvel a diagnózis felállítását követően. Ez 70 százalékkal magasabb halandóságot jelent a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosság körében tapasztaltaknál.
Ezért ezek az eredmények kifejezetten örömteliek a diabéteszes betegeknek - Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) elnöke szerint, aki elmondta, hogy a modern antidiabetikus terápiák hozzáférhetőségét az elmúlt 4-5 évben a kormányzat többnyire lehetővé tette. Részben ennek is köszönhető ez a sok pozitív eredmény: hogy csökkent a halálozás, infarktus és agyvérzés esélye.

A napi többszöri inzulin-injekció, illetve a rendszeres kontrollvizsgálatok miatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő életét végigkíséri saját gyógykezelése. Hogyan készítse fel erre betegét a háziorvos? Kattintson a részletekét!

Nagyon fontos, hogy a kormányzat a jövőben is prioritásként kezelje ennek a 730 ezer betegnek az ellátását, biztosítsa a korszerű antidiabetikus terápiák elérhetőségét és továbbra is támogassa a szakmai irányelvek fejlődésének megfelelő betegellátást, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson.
Forrás: Diabetes 2016/3
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső