Keveset tudunk a kórházi fertőzésekről

Hiába rendeztek konferenciát, nem derült ki, hogy mennyire vannak biztonságban a magyar betegek a kórházakban, illetve hogy betartják-e az előírásokat.

A nepszava.hu azt írja, hogy mindössze egy tavalyi, nemzetközi vizsgálat kissé elnagyolt adatait ismerhette meg a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban az IME szaklap által rendezett konferencia hallgatósága szerdán. Arról, hogy pontosan mi a helyzet a hazai intézményekben a kórházi fertőzéseket illetően, nem sok információ derült ki. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) évek óta próbálja kiperelni a kórházi fertőzésekről az adatokat az ÁNTSZ hivatalától, többé-kevésbé sikeresen.

Az állami szerveknek minden évben kötelessége nyilvánosságra hozniuk az előző év kórházi fertőzésekkel kapcsolatos statisztikáit. Idén ezt ugyan rendeletmódosítás és trükközés kísérte, ám végül kissé kaotikus formában ugyan, de nyilvánosságra hozták. A dokumentumot a TASZ által felkért szakértők értelmezték. Részletek!

A konferencián szóba került, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) - az egykori ÁNTSZ - tavaly készített egy önbevalláson alapuló felmérést, amit százegy kórház töltött ki. A válaszok alapján négy kategóriába sorolták az intézményeket: bukás nem volt, kettő alapszinten teljesített, többi közepes vagy haladó minősítést kapott a fertőzésprevenció terén. Mindebből azonban nem derült ki, hogy végül is mennyire vannak a betegek biztonságban a kórházakban, illetve hogy betartják-e a az előírásokat. Az előadásokból a lap szerint ráadásul úgy tűnt, ezt nemigen ellenőrzi senki.

Keveset tudunk a kórházi fertőzésekről
Keveset tudunk a kórházi fertőzésekről. Fotó: iStock

A hallgatóságból fölszólalt egy kormányhivatali munkatárs is, aki szerint az ellenőrzésekhez se elég szakemberük, se megfelelő szaktudásuk nincsen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső