Két beteget műtenek egy műtőben

HáziPatika

Az alacsony létszám és műtői kapacitás miatt a kórházi dolgozók egyre kreatívabb megoldásokra kényszerülnek a várólisták szinten tartása érdekében.

"Végignéztem az összes január hónapban publikált várólista-adatot 2016-tól a mai napig: az éves várólistán szereplő adatok alig-alig változtak, kivételt jelent 2016 januárja, amikor még 34 618-an vártak valamilyen beavatkozásra, míg az összes többi évben, ebben az időszakban stabilan 27-28 ezren szerepelnek a várólistán, mindössze pár száz fős eltéréssel. Tehát alapvetően a várólisták tartalma és számadatai az elmúlt években nem változtak, bárki bármit mondjon"  - írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a 444.hu-n.

Az egészségügyben sokkal komolyabb problémák alakultak ki
Az egészségügyben sokkal komolyabb problémák alakultak ki (Fotó: 123rf)

Kunetz azonban úgy látja, hogy az egészségügyben sokkal komolyabb problémák alakultak ki. Például a sebészeti ellátások területén, ahol a szakértő szerint főképpen az altatóorvos-létszámhiány miatt egyre kreatívabb megoldásokra kényszerülnek a kórházak a várólisták szinten tartása érdekében.

Műtétek, melyekre sokat kell várni - részletek!

Kunetz nemrég levelet kapott egy aggódó kórházi dolgozótól, aki a többi között arról írt, hogy az alacsony dolgozói létszám és műtői kapacitás miatt gyakran előfordul, hogy ugyanabban a műtőben operálnak meg két beteget a halaszthatatlan műtéti indikáció miatt.  Ez a módszer azonban szakmai szempontból elfogadhatatlan: nemcsak veszélyeztetik vele a beteget, de alapvető orvosetikai határokat is átlépnek vele.

 A teljes cikket itt olvashatja el.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső