Készenlétit szerveznek a Szent Margitban

HáziPatika

Az orvoshiány és a nyári szabadságolások különösen nehéz helyzetet teremthetnek a kórházakban.

Miután nincs gasztroenterológus az óbudai Szent Margit Kórházban, a főigazgató augusztus 1-től készenléti ügyeletet rendelt el, hogy az akut gyomor- és bélvérzéses betegeket el tudják látni - írta az index.hu. Egy főigazgatói körlevél jutott a lap birtokába, mely szerint miután a kórházban nincs gasztroenterológiai szakorvos, augusztus 1-től új eljárásrendet vezetnek be a gasztrointesztinális vérző betegek ellátására. 

A magyar egészségügy legnagyobb rákfenéje - részletek!

A levél szerint a főigazgató irányításával készenléti ügyeletet szerveztek kórházi orvosok és külső, vállalkozó orvosok bevonásával, de mint a főigazgató írta, "az előttünk álló időszakban lehetnek olyan napok, amelyeken ilyen készenléti ügyelet nem biztosítható". A kórház vezetése ezért elrendelte, hogy ha egy betegnél akut gyomor- vagy bélvérzés gyanúja merül fel és a beteg szállítható állapotban van, át kell küldeni a Honvédkórházba.

készenlétet rendeltek a Szent Margit Kórházban
Készenlétet rendeltek a Szent Margit Kórházban. Fotó: iStock

Reagált a főigazgató

 A cikk megjelenését követően Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója válaszolt az index.hu kérdéseire. Azt írta, bár nem feladatuk az akut gyomor- és bélvérzéses betegek felvétele és ellátása,  ennek ellenére évek óta szerveznek készenlétet az ilyen esetekre. Mint írta, a belső körlevél feladata nem más, mint pontosítani az egyes szervezeti egységek feladatait és iránymutatást adni a rezidenseknek és a szakorvos-jelölteknek akár vis maior helyzetekre is.


A főigazgató válasza szerint "a kórházban valóban csökkent átmenetileg a gasztroenterológus szakorvosok száma", ugyanakkor jelenleg is öt gasztroenterológiai szakvizsgával rendelkező szakorvos és három rezidens-szakorvosjelölt biztosítja a betegek ellátását.  Badacsonyi Szabolcs szerint az a kolléga, aki a belső körlevéllel a sajtóhoz fordult, félreértette vagy tudatosan félremagyarázta a főigazgatói utasítást. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső