Késik a korszerű csecsemőszűrés

Ugyan a tervek már megszülettek, és a védőnőket is felkészítették rá, mégsem tudott elstartolni a 2016 első felére ígért csecsemőszűrő program.

2016 első felére ígérték a fejlődési rendellenességeket kiszűrő, új típusú szűrés bevezetését a csecsemőknél, azonban jogszabályi háttér miatt a kezdeményezés még mindig nem tudott elstartolni. Az MNO.hu Csordás Ágnest, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökét idézte, aki szerint az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei máig nem készültek el, és ennek lett volna része a védőnői ellátásról szóló jogszabály-módosítás is. A szakember szerint ugyanakkor évente legalább ötezer gyermeknek van szüksége korai fejlesztésre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tavalyi 10 milliárd forintos többlettámogatás után a kormány 14 milliárdos pluszforrást biztosít az egészségügyi alapellátásra, pluszpénzt kapnak a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok és a védőnők.Hogy pontosan kinek jár a plusz támogatás, arról az alábbi cikkünkben olvashat bővebben!

A védőnők már készen álltak

Az új típusú szűrés keretében a védőnők gyakrabban vizsgálták volna a gyerekeket: a kötelező védőnői vizsgálatok számát négyről hatra emelték volna egyéves korig; ha pedig probléma merülne fel, akkor további két vizsgálatot kellett volna elvégezni. Emellett egy speciális kérdőívet is terveztek, amely a szülőknek segített volna a fejlődésbeli problémák felismerésében és dokumentálásában. A védőnőket már ki is képezték az új típusú szűrés elvégzésére, a 3800 területi védőnőből csaknem háromezer már elvégezte az erre irányuló képzést.

Az új típusú szűrés keretében a védőnők gyakrabban vizsgálták volna a gyerekeket

Talán előrelépés történhet, miután Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette: a kormány 5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció fejlesztésére egy uniós program keretében. Csordás Ágnes úgy tudja, az említett összeget a szakmaközi együttműködés monitorozására és az új lehetőségek megtalálására fordítják.

Gondot jelent azonban, hogy korai fejlesztésre csak a nagyobb városokban van lehetőség, a falvakból szinte elérhetetlen a szolgáltatás. A szakorvosi vizsgálatra azonban gyakran így is 3-4 hónapot kell várni, ami egy rendellenességgel küzdő csecsemő esetében kritikus lehet. A program lefedettségét ezért a vidéki településekre is fontos kiterjeszteni - mondta el Csordás Ágnes.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)