Kásler így alakítaná át az egészségügyet

Népegészségügyi programok, az alapellátás átalakítása, komolyabb fellépés a kórházi fertőzésekkel szemben - Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a magyar egészségügy átalakításának terveiről beszélt.

Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon, és ehhez meg kell határozni az ágazat struktúráját, tevékenységét - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Medicina konferencián pénteken Budapesten. Emiatt is készültek el az öt nagy betegségcsoportban a népegészségügyi programok a prevenciótól a rehabilitációig, és ha ezeket a programokat egymásra helyezik, kiépül a magyar ellátórendszer struktúrája. Ha az öt nemzeti program megvan, akkor tudnak a finanszírozáson módosítani - tette hozzá a miniszter.

Fertőzések, amiket a kórházban kaphatunk el

Nozokomiális fertőzéseknek nevezzük azokat a fertőzéseket, amelyek kórházi tartózkodás alatt, illetve a kórházból való távozás után jelennek meg. Pontosan milyen fertőzésekről van szó és mit tehetünk ezek ellen? Kattintson!

30-40 százalékkal kevesebb kórházi fertőzés

Kásler Miklós szerint kiemelten kell foglalkozni a kórházi fertőzésekkel. Úgy véli, a közelmúltban megalkotott miniszteri rendelettel a kórházi fertőzéseket felére, de legalább is 30-40 százalékkal csökkenteni lehet. Az alapellátásról a miniszter kifejtette, hogy szorosan összefügg a sürgősségi rendszer struktúrájával, működésével. Ezzel kapcsolatban megemlítette: heteken belül a kormány elé kerül az alapellátásról szóló előterjesztés. Az alapellátás átszervezésének vezető gondolata, hogy meg kell szüntetni azokat a törvényi szűkítéseket, amelyek ellehetetlenítik, hogy a háziorvos egyéb szakvizsgája alapján azokat a betegeket is elláthassa, akik kezelésére a képesítése feljogosítja.

Kitért arra is: az alapellátást fel kell szerelni gépekkel, műszerekkel, és rendszerszintűvé kell válnia a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetésnek. A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan irányíthassák a betegeket. Meglátása szerint így a mostani, nem ritkán hatórás sürgősségi várakozás egy-kétórásra szűkíthető.

Heteken belül a kormány elé kerül az alapellátásról szóló előterjesztés
Heteken belül a kormány elé kerül az alapellátásról szóló előterjesztés

Mint mondta, a legfontosabb paraméter az egészségben eltöltött évek száma, ez pedig az életmód és az életkörülmények függvénye - az öt program ezért nagy jelentőséget tulajdonít a megelőzésnek. Fontosnak nevezte továbbá az egészséges életmódra nevelést, amelyet már az óvodában el kell kezdeni.

Magas a koraszülések és a mentális betegségek száma

A konferencia kerekasztallal folytatódott, ahol az öt nemzeti programot kidolgozó, országos intézetek vezetői szólaltak fel. Mindegyik szakember az alapellátás megerősítését, a háziorvosok kompetenciáinak növelését és a gyerekkorban elkezdett egészségnevelést emelte ki.

Fekete Ferenc, a Heim Pál gyermekkórház megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy olyan programot dolgoztak ki, amelyben már a várandósság is komoly hangsúlyt kap. Megemlítette, hogy még mindig magas Magyarországon a koraszülések száma (8-9 százalék), ami sajnos több betegség kialakulását vetíti előre. A megbízott főigazgató is kiemelte az alapellátás jelentőségét, ugyanakkor megjegyezte, hogy rendkívül jó a gyermek-alapellátás, és hungarikum a csaknem négyezer védőnő.

Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója azt mondta, szükség volt a mentális zavarok megelőzésének és ellátásának programjára, mivel a lakosság 30 százaléka valamilyen mentális zavarral él. A szakember is az alapellátásban dolgozó orvosok kompetenciájának szélesítését emelte ki, hiszen az enyhébb eseteket a házorvosok is el tudnának látni.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy kidolgozott programjuk 2030-ig szól, fő cél, hogy a daganatos betegségeknél a halálozás arányát tíz százalékkal csökkentsék. Megjegyezte, mind Magyarországon, mind a fejlett országokban nő majd a daganatos megbetegedések száma a következő évtizedekben, de az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy a tíz évvel ezelőttihez képest 9-10 százalékkal többen gyógyulnak fel rákos betegségből. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezzel nem lehetünk elégedettek.


Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója azt mondta, több százezer ember él valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel, ez pedig befolyásolja munkavállalásukat és életminőségüket. Kiemelte, ma már a mozgásszervi betegségek nemcsak az idős kor velejárói, hanem a fiatalokra is figyelni kell. Azt mondta, a program célja, hogy egészséges, terhelhető, fizikailag aktív generáció nőjön fel, hangsúlyozva, hogy szükség van a korai egészségnevelésre.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója is azt emelte ki, hogy a megelőzés komoly hangsúlyt kapott a programban. A kardiológia területén olyan ellátórendszert kell működtetni - mondta -, amelyben bizonyos ellátásokat kisebb központokba szerveznének az országban, de például a gyermek-szívsebészeti eseteket érdemes egy nagyobb centrumban ellátni. Úgy fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy jó néhány háziorvos hiányzik a rendszerből, de sokkal többet tudnának tenni, ha a háziorvosokat bevonhatnák például az érbetegek ellátásába.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső