Jövőre sem lesz jobb betegnek lenni

HáziPatika

Közgazdászok szerint nem lesz áttörés az egészségügy finanszírozásában jövőre. Legalábbis erről árulkodik a költségvetés benyújtott tervezete. A szakemberek hiányolják a műszaki illetve gazdasági területeken dolgozók bérfejlesztését, valamint azt valószínűsítik, hogy marad a kórházak eladósodottsága is.

A Parlament elé benyújtott költségvetési tervezet szerint nem dognak tudni kilábalni a kórházak az adósságcsapdából - legalábbis ezt olvassák ki a számokból a nepszava.hu által megkérdezett szakértők. A baloldali napilapnak többen is azt mondták, hogy nem lesz elég a pénz a szakemberek elvándorlásának megakadályozására, és a külföldön dolgozók hazacsábítására sem. 

A jövő évi költségvetés nem segít a kórházaknak.
A jövő évi költségvetés nem segít a kórházaknak. Fotó: 123rf

A makroszámok jók. Azaz, ha ebben a formában fogadják el a törvényt, az E-Alap mintegy 2681 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre - az idei 2442 milliárdhoz képest. Ez 239 milliárd forintnyi többletet jelent.  Ez azonban eltűnhet, ha az egészségügyi intézmények az idei évet a jelenlegi ütemben gyűlő adóssággal zárják. 

A gyógyító-megelőző ellátásokra 155 milliárd forinttal jut több, amelynek nagy részét a szakdolgozói béremelés teszi ki. Az orvosok, és a gazdasági, valamint műszaki területen dolgozók azonban nem kapnak több pénzt. 

Tudjon meg többet a kórházi adósságokról korábbi cikkünkből.

10 milliárd forinttal jut majd több az alapellátásra, a kórházak finanszírozására pedig 40-nel. A gyógyszerkassza 31 milliárddal lehet több, azt azonban nem tudni, hogy ebből az új gyógyszerekre jut-e majd. 


A gazdasági szakértők azonban hiányolják, hogy a legnagyobb problémákra, mint például az elöregedésre, a késedelmes orvosi kezelések miatt halálozás mérséklésére és az adósság mérséklésére nem szándékozik költeni a kormány. 

Dózsa Csaba közgazdász úgy számol, ahhoz hogy a csehországi szinthez felzárkózzunk, közel plusz 500 milliárd forintra lenne szükség az állami egészségügyben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső