Járvány: sok egészségügyi dolgozó bére csökken

Az egészségügyi dolgozók többsége másod-, harmadállást is vállal, hogy megélhessen, mivel azonban a vészhelyzet idején átmenetileg megszűntek a kiegészítőjövedelem-szerzési lehetőségek, jelentős mennyiségű pénztől esnek el. Sokan alig visznek haza nettó 120-140 ezer forintot.

Nem elég, hogy fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, és fáradságot nem kímélve gyógyítanak, ellátnak, sok egészségügyi dolgozó a jövedelme nagy részét is elveszíti a koronavírus-járvány miatt - írja a Népszava. A veszélyhelyzet kihirdetésekor ugyanis megtiltották a külföldön vagy itthon végzett pluszmunkát, pedig az orvosok, ápolók nagy részének mindenképpen szüksége van az extra műszakokra a megélhetéshez.

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Kórházban.
Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Kórházban.

Ennyivel keresnek most kevesebbet

Egyes vezetők azért nem engedték a másodállást alkalmazottaiknak, hogy ha az ellátórendszer mégis túlterhelődne, legyen elég hadra fogható emberük, mások így akarták óvni intézményüket a behurcolt koronavírus-fertőzésektől. A betegek hazaküldése, illetve a nem létfontosságú beavatkozások elhalasztása miatt csökkent a szakrendelők forgalma is, így sokakat kényszerszabadságoltak. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke megerősítette, emiatt valóban csökkent sok egészségügyi dolgozó bére. Mint hangsúlyozta: a szakdolgozók kénytelenek minimum 20-30 százalékkal kevesebből megélni.

Fotók: így néz ki a Szent Imre koronavírus-részlege - a képekért kattintson ide!

Szerencsére vannak olyan, koronavírusos betegeket ápoló intézmények, ahol a dolgozók plusz juttatást kaptak, például a Szent Imre Kórházban, a Korányi Pulmonológiai Intézetben és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben is.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke úgy nyilatkozott, a fővárosi szakdolgozók egynegyedét, a vidékiek jelentős részét kényszerszabadságolták, különösen ott, ahol csak 16-20 koronavírusos beteg került be az adott kórházba. A havi bérük már azzal is 25-30 százalékkal csökkent, hogy nem tudtak ügyeletet, éjszakai műszakot vállalni, sokuk ezekben a hónapokban alig visz haza nettó 120-140 ezer forintot.

A Népszava több kórházat is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy tudomásuk szerint mennyire csökkent a járvány alatt a munkavállalóik jövedelme, illetve, hogy ki mennyi többletjuttatást adott a COVID-betegekkel foglalkozóknak. Bár az intézmények nagy többségétől nem kaptak választ, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont úgy tájékoztatta őket, a kórházak saját költségvetésük terhére adhatnak juttatást, attól függően, hogy milyen szerepet vállaltak a koronavírus elleni védekezésben. Megjegyezték azt is, hogy az egészségügyi szakdolgozók bruttó 500 ezer forintos extra juttatást kapnak a járvánnyal összefüggésben, az összeg kifizetéséről azonban nem írtak részleteket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: