Ilyen lesz a sürgősségi ellátás

HáziPatika

Kásler Miklós új emberierőforrás-miniszter egy interjúban elmondta, hogy van már elképzelésük rá, hogy mit kéne tenni a sürgősségiken tapasztalható, esetenként félnapos várakozással.

Megvan a terv a 10-12 órás sürgősségi várakozások ellen

"Ha lenne egy orvos-diszpécser, el tudná irányítani a beteget, amelyik nem sürgősségi eset a szemészetre, neurológiára, belgyógyászatra, s máris megötödölnénk a várakozási időt" - nyilatkozta Kásler a Magyar Hírlapnak.

Itthon nincs olyan, hogy sürgős beteg

2018. április 10-én számoltunk be arról, hogy nem veszik figyelembe a sürgős beutalókat a szakorvosok - erre panaszkodott ugyanis több háziorvos egy internetes csoportban. Az esetről itt írtunk korábban.

Megvan a megoldás a sürgősségin való 10-12 órás várakozásra? Kásler Miklós Emmi kórházi fertőzések egészségügy betegellátás sürgősségi sürgősségi ellátás
Megvan a megoldás a sürgősségin való 10-12 órás várakozásra?

Az interjú egy másik pontján a riporter azt mondja, a problémák egy részét az okozza, hogy sem a beteg, sem az ellátás többi szintjén dolgozó orvos nincs tisztában azzal, hogy mi a valódi sürgősségi eset. Kásler erre azt mondta, a háziorvosok tevékenységi körét mindenképp újra kellene gondolni, mert ha az alapellátásban megfelelő háttérrel dolgoznak, el lehet érni, hogy mielőbb elkezdődjön a beteg kezelése és kevesebben kerüljenek kórházba. "Az alapellátás területén már korábban elindult az a törekvés, hogy tehermentesítve a legdrágább kórházi ellátási formát, nagyobb kompetenciát kapnának a háziorvosok, illetve több betegnek kellene már a szakrendeléseken kilépnie gyógyultan az ellátási láncból" - mondta.

A magyar egészségügy gyengén teljesít?

"A legakutabb pont, amelyben azonnal lépni kell, a kórházi fertőzések kérdése, ami ugyan világszintű jelenség, de amit csak lehet, meg kell tenni ellene. Már elkészült egy részletes cselekvési terv. A következő fontos terület az alapellátás, ahol erősen támogatnám a csoportpraxis elterjesztését.

Gyors beavatkozást igényel a sürgősségi ellátás is, ugyanis torlódnak a betegek az osztályokon, ami önmagában azt a látszatot kelti, hogy a magyar egészségügy gyengén teljesít. A látszat és a valóság azonban nem mindig ugyanaz. Erre is van már elképzelésünk" - felelte Kásler arra az újságírói kérdésre, hogyan értékeli az ágazat általános állapotát.


Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter beszélt arról is, hogy a kórházak finanszírozásának emelésére a szándék megvan, munkacsoport dolgozik rajta. Elmondta továbbá, hogy a Nemzeti Alaptantervet kiválónak tartja, az ismeretanyag átadásának módján viszont változtatna. A vele készült teljes interjú ide kattintva érhető el.

A sürgősségi ellátás hibái

2018. február 14-ei cikkünkben írtuk róla, hogy a sürgősségi ellátásban történt hibák közvetlenül ugyan humán eredetűek, mögöttük mégis rendszerszintű, az egész egészségügyet érintő szervezeti problémák állnak. "A sürgősségi ellátást ugyanúgy érinti a munkaerőhiány, mint az egészségügy bármely más területét, ezek az osztályok jelentik azonban az ellátórendszer "nyitott kapuit": ide bárki bármikor bejöhet. Ennek következtében a munkaerőhiány itt sokkal látványosabban jelenik meg, mint másutt - nyilatkoztaakkor Dr. Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke. Mint mondta, a sürgősségi ellátás olajozott működéséhez más szakterületek együttműködésére is szükség van, ezek a szakmák pedig ugyanúgy emberhiánnyal küszködnek.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső