Így változik a halottvizsgálati bizonyítványok kiállítása

HáziPatika

Februártól kötelező az elektronikus halottvizsgálati bizonyítvány használata - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a halálozás anyakönyvezéshez szükséges adatok továbbítása 2021 februárjától - olvasható az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) erről szóló közleményében. Tájékoztatásuk szerint a jelenlegi papíralapú - jóval időigényesebb, költségesebb és kevésbé megbízható - rendszert jövő hónaptól kötelezően kiegészíti az Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt kiállító (eHVB) rendszer használata. Ez onnantól az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatintegrációja segítségével közvetlen, kétirányú kapcsolatot biztosít az Elektronikus Anyakönyvi rendszerrel (EAK). Az illetékes anyakönyvvezetők tehát már saját elektronikus rendszerükön keresztül is elérhetik majd az elhunytak személyes adatait, valamint az elhalálozást igazoló dátumot a szükséges eljárások lefolytatásához.

A halottvizsgálati bizonyítványokat a jelenleg érvényes szabályok szerint februártól is papíralapon állítják majd ki az orvosok, de emellé társul még egy elektronikus adminisztrációs kötelezettségük is. Fotó: illusztráció, Getty Images

A halottvizsgálati bizonyítványokat februártól is papíralapon állítják majd ki az orvosok, de emellé társul még egy elektronikus adminisztrációs kötelezettségük is. Fotó: illusztráció, Getty Images

A halál tabu volt, most közel jött hozzánk

A szerettünk elvesztésének feldolgozása életünk egyik legnehezebb feladata, a koronavírus-járvány idején pedig, ha lehet, még embert próbálóbb. Új ajánlások vonatkoznak a temetések lebonyolítására, jobban kell figyelni a sírok látogatásánál, és ott van a gyász, amely a karantén miatt fájóan magányossá vált. A halál sajnos még mindig tabutémának számít, ám a jelenlegi helyzetben fontos beszélni egyes vonatkozásairól, hiszen a pandémia ezeket is alapjaiban változtatta meg. Szakértőket kérdeztünk.

Ennyi idejük lesz felvinni a rendszerbe

Az OKFŐ tájékoztatása szerint a halottvizsgálati bizonyítványokat a jelenleg érvényes szabályok szerint februártól is papíralapon állítják majd ki az orvosok. Ugyanakkor a helyszíni halottvizsgálatot végző orvos feladata lesz, hogy a halál tényének és idejének megállapítását követően, a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb az azt követő első munkanapon, az anyakönyvezéshez szükséges adatokat rögzítse az eHVB rendszerben.


A rendszer teljes bevezetése és használatba vétele az év végére valósul meg - hangsúlyozza a közlemény, melyből az is kiderült, hogy az eHVB rendszert az Országos Kórházi Főigazgatóság működteti majd.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső