Így teheti tönkre a járóbeteg-ellátást a centralizáció

A járóbeteg-szakellátók szerint komoly veszélyek fenyegetik a rendszert. Mutatjuk, mit javasolnak.

"Magyarországon nincs két szektorra elegendő orvos"

Visszafordíthatatlan károkat okozhat a hazai ellátórendszerben, ha egyeztetés nélkül hozzák meg az új, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeleteit. További részletek itt.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint az egészségügyi rendszer átalakításánál fontos lenne a szakmai szervezetekkel közös megegyezés, a szakmai konzultáción alapuló megoldás. A szövetség szerdán kiadott állásfoglalásában azt írta, az egészségügyi szolgálati jogviszonyt bevezető törvényben meghatározott orvosi béremelés időszerű volt, azonban a törvény egyéb passzusaiban leírt korlátozó intézkedések az ágazatban feszültséget keltettek, ezeket csak a szakmai szervezetekkel történő konszenzus nyomán lehet feloldani. Úgy vélik, a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeleteket mihamarabb meg kell alkotni, hiszen a késlekedés helyrehozhatatlan károkat okozhat a közellátás rendszerében, és visszájára fordítja a politika egyébként pozitív irányú rendszerátalakító döntéseit is.

A szakmai szervezet szerint egy rossz döntés nyomán sorvadásnak indulhatnak a rendelőintézetek. Fotó: Getty Images

A szakmai szervezet szerint egy rossz döntés nyomán sorvadásnak indulhatnak a rendelőintézetek.
Fotó: Getty Images

"Sorvadásnak indulnának" a rendelőintézetek

A szakmai szervezet szerint ezen kívül a törvény súlyos centralizáció képét vetíti előre a járóbeteg-szakellátás kórházi struktúrába olvasztásával. Ha az önkormányzatoktól elkerül a fenntartói feladat, az hozzáférhetőségben, lakosságközeliségben és költséghatékonyságban rontani fogja az ellátórendszer működését - vélik. Ezen kívül romlani fog az alapellátással történő együttműködés, a forrásokhoz való hozzáférés, és hosszú évtizedes tapasztalat szerint "sorvadásnak indulnának" a rendelőintézetek. Ebben az esetben az elmúlt évek nagyarányú vidéki fejlesztései, valamint az Egészséges Budapest Program beruházásai is jórészt kárba vesznének, amit a szervezet károsnak tart, és ami ellen tiltakozik - írták.


Javaslatokat tettek

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint nem halogatható tovább az egészségügyi ellátás finanszírozásának megújítása, köztük a járóbeteg-szakellátásé sem. Javaslatuk szerint többek között meg kell szüntetni az ambuláns és egynapos beavatkozások teljesítményvolumen-korlátját, erősíteni kell az alap- és a szakellátás együttműködését, szélesíteni kell a háziorvosok kompeteneciáit. Ezen kívül a kórházi keretek között működő járóbeteg-ellátásnak határozott szervezeti, gazdasági önállósággal kell rendelkeznie, és elodázhatatlannak tartják az egészségügyi ágazatban gazdasági-műszaki területen dolgozók 2002 óta húzódó, központi forrásból történő béremelését is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső